Från Elitloppet till Årjängs Stora Sprinterlopp

I månader har det i Sverige och många andra länder talats om vilka som Anders Malmrot på Solvalla ska bjuda in till Elitloppet. I söndags kördes Elitloppet och segern gick till Frankrike och Etonnant, som vann finalen på 09,3ak. Nu när Elitloppet är kört så börjar också spekulationerna om vilka som kommer att starta i Årjängs Stora Sprinterlopp den 16 juli och därför startar vi nu en artikelserie som heter ”Från Elitloppet till Årjängs Stora Sprinterlopp.


Årjängs Stora Sprinterlopp har körts sedan 1978 och första vinnaren hette Galant du Gy och kördes av Olle Goop. Men redan 1952 startade man upp Årjängs Stora Heatlopp, som var två lopp. Vid olika vinnare skiljeheat. Första året vann Lord Peter efter just skiljeheat mot High Scott. Sedan dess har eliten och publiken alltid sökt sig till Årjäng för att se de bästa ekipagen.

Årets version av Årjängs Stora Sprinterlopp (1 640 meter autostart), innehåller max 10 hästar där hela åtta får 17 000 kronor eller mer i prispengar. Segraren får 600 000 kronor och en inbjudan till Hugo Åbergs Memorial på Jägersro (26 juli) där segraren får 1 609 000 kronor – eller en tusenlapp per meter. Seger i Årjäng och på Jägersro ger alltså 2,2 miljoner kronor och det borde locka bra hästar till Årjäng (igen).

Etonnant som vann Elitloppet kommer nog inte. Men Daniel Redén som tränar Elitloppets tvåa Hail Mary har sagt att han siktar på Årjängs Stora med en eller flera av sina hästar. I Daniels stall finns massor av kanoner, som behöver underhålla formen och kanske inte alltid tävla mot varandra. Vilket kan innebära att Hail Mary, Don Fanucci Zet, Snowstorm Hanover, Brambling och kanske någon mer kan vara aktuella. Don Fanucci Zet som var titelförsvarare i Elitloppet i år fick årets final förstörd efter en startgalopp. Men hästen trivs bra i Värmland. Tre starter på Färjestad har givit serien 1-1-2 och han kördes faktiskt in på Jonas Mobergs gård mellan Säffle och Värmlands Nysäter.

En annan titelförsvarare är Vernissage Grif, som vann i Årjäng ifjol. Nu är hästen åter i Sverige hos Alessandro Gocciadoro, som om han vill också kan anmäla flera hästar till Årjäng. Vernissage Grif är en, Bepi Bi som vann Sweden Cup i helgen en annan, Vitruvio – som för några år sedan vann Oslo Grand Prix med Jorma Kontio en tredje.

En som kan dyka upp i Årjäng är faktiskt Per Nordström vars hästar går som tåget sedan flera år tillbaka. Inte bara Önas Prince som gick 09,2ak som tre i Elitloppsförsöket och sedan hoppade bort en framskjuten placering i sista kurvan. Hela stallet kokar och Per är på väg mot Tusenklubben med sjumilakliv. När detta skrivs måndag kväll har han bara sex segrar kvar. Per har två stora mål kvar med Önas Prince i år. Åbergs och Jubileumspokalen. Matchningen är inte spikad, men Önas Prince kan mycket väl ta vägen till Åbergs via Årjäng.

Stefan Melander gillar att åka till Årjäng och vinna Årjängs Stora. Han har gjort det två gånger med Igor Brick, en gång med Nuncio och en gång med Milligan’s School (2020), som tränare. Hemma i stallet har han lämpliga pållar som Disco Volante och Elitloppsfinalisten Click Bait.

Lopp med en halv miljon eller mer till segraren lockar alltid och topphästar från inte bara Sverige siktar nu mot Årjäng. Nyss skickades propositionerna för juli ut och hos några tränare är den redan tummad. Tiden fram till anmälan blir nu oerhört spännande, innan startlistan spikas söndagen den 10 juli.

Hasse Svennehed

 


infoarjang@arjang.travsport.se