Från Elitloppet till Årjängs Stora Sprinterlopp

I söndags kördes Elitloppet och segern gick till åter till Frankrike. Denna gång var det Hohneck, som vann finalen före vårt Värmländska hopp San Moteur. Mitt i sommaren, lördagen den 15 juli, körs Årjängs Stora Sprinterlopp. San Moteur har en del avelsarbete att klara av i sommar men vi hoppas såklart att han kommer till oss och tar ett nappatag mot övriga elithästar. Fram till Årjängs Stora Sprinterlopp är kört så följer du det mesta om loppet i en artikelserie här.


Storloppet i Årjäng har körts sedan 1978 och första vinnaren hette Galant du Gy och kördes av Olle Goop. Redan 1952 kördes föregångaren, Årjängs Stora Heatlopp, som var två lopp. Ibland tre för vid olika vinnare blev det skiljeheat. Första året vann Lord Peter efter just skiljeheat mot High Scott. Sedan dess har eliten och publiken alltid sökt sig till Årjäng för att se de bästa ekipagen.

Årets version av Årjängs Stora Sprinterlopp (1 640 meter och autostart), innehåller max 10 hästar och segraren får 600 000 kronor och en inbjudan till Hugo Åbergs Memorial på Jägersro den 25 juli. I praktiken är segraren i Årjäng också klar för STL-finalen på Bergsåker den 26 augusti. Här finns med andra ord möjligheten att tjäna grova pengar.

San Moteur och Björn Goop är definitivt ett ekipage som skulle kunna locka massorna till Årjäng. Hästen var heroisk som delad tvåa i Elitloppet och ekipaget är populära i stugorna. Enda problemet är väl att San Moteur också är populär hos stoägarna.

Just nu delar San Moteur sin tid mellan Menhammar Stuteri på Ekerö och Lökene i Kil. På Menhammar arbetar han som avelshingst och på Lökene så tränar han. Ett nytt upplägg som delägaren Håkan Arvidsson klurat ut. Originalplanen har länge varit att starta i Årjäng, men om han kommer eller inte kan vi just nu bara spekulera om. Det är helt enkelt för tidigt att säga hur det blir. Men visst vore det roligt! 

Daniel Redén är titelförsvarare då hans Don Fanuzzi Zet vann ifjol. Daniel har 5-10 hästar som kan vara aktuella och hans planer är att starta med en av dessa. Frode Hamre i Norge har också flera som kan vara aktuella och det troliga är att han också kommer med en.

Even Elvenes och Johanna Karlin jobbade hårt i helgen på Solvallas stallbacke. En som var extra intresserade att åka till Årjäng igen var helgens succéman Alessandra Gocciadoro. Hans stall har storform nu och under helgen tog han fem segrar på Solvalla.

– Vi kommer att kunna erbjuda ett starkt startfält och vi jobbar brett, då form är en färskvara säger Even.

Denna vecka är det två Gulddivisionslopp att bevaka. Igår kväll kördes Bergslagsloppet på Lindesberg. Vann gjorde Click Bait som aldrig var i fara från ledningen. Han har nu samlat på sig rejält med startpoäng och han kan vara en häst för vårt storlopp. På lördag körs det också en Gulddivision inom STL och det är ett självklart lopp för Even och Johanna att titta närmare på.

– Lopp som Östgötaloppet, med större prispengar, lockar alltid topphästar. Vi bevakar alla dessa fram till söndagen den 9 juli då startlistan blir definitiv avslutar Even.

Bilden: San Moteur segerdefilerar med Björn Goop efter försökssegern i Elitloppet. Foto: TR Bild.

Hasse Svennehed


infoarjang@arjang.travsport.se