Del 5: Från Elitloppet till Årjängs Stora Sprinterlopp

Med bara några veckor kvar till anmälan börjar fler och fler öppet sikta mot Årjängs Stora Sprinterlopp. Sommarens kung Click Bait är en häst som kan anmälas. Flera från Elitloppet kan vara aktuella. Namn som nämns är Hail Mary, Usain Töll, Brother Bill och Best Of dream Trio. Oavsett vilka tio som kommer när anmälan är klar, så blir det säkert en bra startlista. Apropå anmälan så har två hästar redan anmälts. Men då det är mörk anmälan kan man inte se vilka de är.


Kort distans och sommar. Då trivs Click Bait extra bra. Hästen har en riktig formtopp nu igen och i de senaste fyra starterna har han varit 2-1-2-1 och sprungit in 800 000 kr. I helgen var han ute i Kalmarsundspokalen där han var ohotad.

– Jag körde så sakta jag kunde ändå springer han i 10-fart sa körande Per Lennartsson i TV direkt efter loppet.

Per är en rutinerad kille som vann Årjängs Stora Sprinterlopp redan 1998 med Atas Ace L. Stefan Melander som tränar Click Bait tog redan 2000 och 2001 två raska segrar i Årjäng med Igor Brick. Melander fortsatte sedan med att 2016 vinna med Nuncio och 2020 med Milligan’s School. Skulle Click Bait starta och vinna i Årjäng så blir det alltså Stefan Melanders femte seger i storloppet.

Norkskägda Best Ofdream Trio tränas av Erik Killingmo och körs av Mantorps Kim Eriksson. Tidigare i år var man med i Elitloppet och under helgen som gick så vann man On Track Piratens Midsommarlopp på Rättvik, fyra längder före Admiral As. Best Ofdream Trio väljer troligen mellan Jarlsberg och Årjäng. Vi får hålla tummarna att han väljer oss. För Best Ofdream Trio är en bra sprinter. Han har rekordet 09,6ak som han satte när han var tvåa på Färjestad i våras efter San Moteur, men före storheter som Önas Prince och Brambling.

Midsommarsprintern i Årjäng i fredags vanns av Jackson Avery och Björn Goop, som höll undan för favoriten Readly Lavec. 10,4ak för Björns häst och 10,5ak för Oskar J Anderssons kuse. Nu när San Moteur betäcker ston på Menhammar finns det säkert flera som vill att Björn Goop kör deras häst. Vem väljer han?

Elitloppshästen Brother Bill (bilden), ströks för dåliga blodvärden i Östersund. Kanske kan han tända om och starta i Årjäng. På näthinnan har vi fortfarande hans årsdebut då han var tvåa på 09,1ak bakom Hail Mary i en stenhård fight. Brother Bill var just tvåa i Årjängs Stora ifjol och han kanske är sugen på revansch.

Utländska inslag från Frode Hamre och Alessandro Gocciadoro vore toppen. Och jag är inte alls främmande för att Alessandro anmäler Clarissa. Och kanske någon mer.

Hasse Svennehed


infoarjang@arjang.travsport.se