San Moteur vann Årjängs Stora Sprinterlopp

Elitloppstvåan San Moteur vann idag som väntat Årjängs Stora Sprinterlopp. Från ett svårt startspår var ett lopp utanpå ledaren lika väntat och så blev det. Men när man nådde mållinjen så var San Moteur ohotad på 10,2ak och vann med en knapp längd före Missle Hill och Unico Broline. Segern innebar att ägarna fick 600 000 kronor, hederspriser, lagerkrans och segertäcke. – För mig har det varit en dröm att få vinna här i Årjäng sa delägaren Håkan Arvidsson i vinnarcirkeln efter loppet.


Björn Goop, född 1976 och idag vinnare av ca 7 800 lopp, började tidigt att köra häst. Först med ponny och senare med större hästar. Sin första seger vann han på Axevalla 1994 och söndagstrav i Årjäng var på något sätt en del av Björns utbildning. Sin första seger här tog han 1995. V75-segrar har det blivit många i Årjäng, den första kom 2005 med Crown Diamond. Men någon seger i Årjängs Stora Sprinterlopp har det aldrig blivit. Innan dagens med San Moteur.

Årjängs Stora Sprinterlopp och föregångaren Årjängs Stora Heatlopp har körts sedan 1952. Björns pappa Olle har vunnit loppet flera gånger, men Björn har som bäst varit tvåa. Den första 2004 då han var tvåa med Smashing Victory bakom Steinlager. Men idag skrev Björn in sig i historieböckerna. Bredvid pappa Olle.

Delägaren Håkan Arvidsson, 59 år, har varit med länge inom travet och han har drömt om att vinna Årjängs Stora ända sedan han som barn i början av 70-talet följde med pappa Berndt för att se sitt första Årjängs Stora. Så även om det skiljer några år mellan Björn och Håkan i ålder så har de båda stöpts i samma form.

– För mig är det här det största man kan vinna sa Håkan både före och efter loppet.

Och nu har han gjort det!

Redan ifjol hade Håkan planer på att starta San Moteur i Årjäng. Så blev det inte, men i år gick det att genomföra trots ett intensivt avelsarbete på Menhammar Stuteri på Ekerö. Dit San Moteur förresten åker redan på måndag.

Matchningen närmast handlar om ett eller två lopp i Sverige (i och med dagens seger fick man en inbjudan till Åbergs på Jägersro och sedan tidigare har man siktat mot Åbys Stora Pris) och sedan vintermeetinget i Paris.

Det här var San Moteurs första start i Årjäng.

Tack för showen och välkommen åter!

Hasse Svennehed

 


infoarjang@arjang.travsport.se