Spännande unghästar hos våra proffstränare!

Årjängstravet har bara fyra A-tränare. Men dessa fyra har de senaste åren lyckats bättre än tidigare på travbanorna. Detta har medfört att befintliga och nya kunder satsat hårdare på framtiden. Idag finns många unghästar i stallarna hos de fyra tränarna och de är bra stammade. Läget i Årjäng nu bättre än på länge. Kanske får vi gå tillbaka 50 år för att hitta den bredden vi har nu.


Vi har gått igenom tränarnas listor med 2- och 3-åriga hästar och resultatet är oerhört intressant. I stallarna hittar vi 26 stycken 2-åringar och 15 stycken 3-åringar. Så totalt har de fyra tränarna 41 unghästar i sina stallar. Eftersom de totalt tränar 74 hästar så är 55 procent unghästar.

Här är tabellen för unghästarna:

Namn                                2-åringar    3-åringar    Totalt

Per Ludvig Nilsen            3                   2                   5
Tom Horpestad               6                   3                   9
Kristian Lindberg            8                   4                   12
Paw Mahony                   9                   6                   15

Summa                             26                 15                 41

Att vi har fler 2-åringar än 3-åringar på träningslistorna beror delvis på de nämnda framgångarna, men också på att Kristian Lindberg kör in Stall SoFos unghästar, som sedan flyttas till andra tränare. I år så många som sex stycken 2-åringar. Andra parametrar finns säkert med i leken också, till exempel att vi i Värmland Dal har en del amatörer som tar hjälp av A-tränare med sina unghästar, men sedan tränar hästarna själva när de tävlar.

Paw Mahony är den med flest unghästar på träningslistan. Han har ett eget koncept där hans unghästar tränas på Årjängstravet av Peter Strömberg. Paws stall har fungerat bra de sista åren och att han nu har nio 2-åringar hos sig är säkert ett resultat av detta. Bland Paws 2-åringar finns avkommor till populära hingstar som Bold Eagle, Maharajah, Who’s Who och Nuncio.

Det faktum att Kristian Lindberg lade grunden till Fame and Glorys seger i Svenskt Trav-Kriterium, var en stor fjäder i hatten för Kristian. Bland årets åtta 2-åringar håller Kristian Omega River och Samurai högt. Om 1-2 år har vi facit. Stammässigt har han många fina hästar i stallet. Omega är för övrigt efter Tactical Landing och Samurai efter Readly Express.

Tom Horpestad har nio unghästar. 2-åringarna är sex stycken, tre varmblod och tre kallblod. Två av de tre varmbloden är efter Nuncio, vilket är helt naturligt då Tom samarbetar en del med Stefan ”Tarzan” Melander. På kallblodssidan ser det intressant ut med hästar efter Tekno Odin, Ängsborken och Briskeby Philip. Tom tror för övrigt stenhårt på 3-åringen Pack Control som är efter Uncle Lasse. På modersidan hittar vi Moni Maker och Nan’s Catch i stamtavlan!

Per Ludvig Nilsen har fem unghästar. Bland de tre 2-åringarna sticker Mangusta Era ut. Hästen ägs av Stall Exclusive och är importerad från Frankrike. Pappa är Ready Cash-sonen Gotland och mamman har både utmärkta egna prestationer och utmärkt förärvning.

Några av tränarna har andelshästar till salu. Klicka för att komma till den sidan.

Hasse Svennehed

 

Publicerad onsdag 19 juni 2024. infoarjang@arjang.travsport.se