Vi summerar 2023!

Årets upplaga av Erik Perssons Memorial vanns av Hulte Annika. Årjängs Stora Sprinterlopp vanns av hela Värmlands San Moteur. Inför 4 500 personer vann Björn Goop därmed sin första seger i storloppet. När vi kom till hösten så vanns Årjängsmästaren för varmblod av Occhio och kallblodsfinalen vanns av Lysjö Isa. Men säsongen bestod av 19 dagar och denna text är mer en summering av hela året och lite extra på lokala hästar och hästfolk, oavsett om de startat i Årjäng eller på någon annan bana. Till exempel fick vi se aktiva segerdefilera på ”storbanorna” Solvalla, Åby och Jägersro i Sverige och Bjerke i Norge. Sådana framgångar värmde lite extra.


Kallblod från Årjäng har vunnit klassiska lopp, slagit svenska rekord och vunnit de flesta storloppen, så de historiska framgångarna har varit stora. Så stora att vi eller i alla fall Värmland/Dal under en period försåg resten av Sverige med goda travare. Under 2023 hittade vi flera glädjeämnen igen.

Ett är att Reidun Böhn de två senaste åren haft uppfödningar i klassiska unghästlopp. En annan är de unghästar som tävlat på hemmaplan – bland 3-åringarna nämner vi Rem Hero och M.P.Atle. En tredje är 4-åringen Remlov (som under en period hade sju raka segrar). Nu håller vi tummarna för att framgångarna fortsätter under 2024.

Våra proffstränare blir allt populärare i takt med sina framgångar och snart får de börja bygga fler boxar. Så här har deras år sett ut:

Paw Mahony (32 hästar i träning)

Årets höjdpunkt var såklart när Millmighty vann Malmö Stads Pris på Jägersro och belönades med 300 000 kronor. Hästen hade ett fantastiskt år. På sju starter var han sämst tvåa. Paws 2023 var också toppenbra, han reste bland annat till Solvalla och vann med både Occhio och Speedy Vici. Han tog hem Haunters Årjängsmästare tillsammans med Occhio. Sambon Isabell Eriksson ordnade en tredje seger på Solvalla med Max Orlando. Hela sju hästar tjänade mer än 100 000 kronor under 2023 – starkt då han har 15 hästar i stallet som är ett eller två år.

Kristian Lindberg (26 hästar i träning)

Kanske är det att han stammar från Hälsingland som gör att han lyckas så bra med kallblod. 3-åringen M.P.Atle och 4-åringen Remlov vann tio lopp på 15 starter! Ytterligare tre hästar i stallet tjänade över 100 000 kronor under året. Kristian fick för övrigt mycket uppmärksamhet i media då han körde in årets vinnare av Svenskt Trav-Kriterium Fame and Glory.

Tom Horpestad (20 hästar i träning)

Tom har många järn i elden. Hela 12 unghästar som ska köras in och tränas, där flera kommer från Stefan ”Tarzan” Melander på Solvalla. Trots få starthästar och betydligt fler andra- och tredjepris än segrar så lyckades Tom nästan nå en miljon som kusk och nästan 750 tusen kronor som tränare, där Otto Håleryd var bäst i stallet.

Per Ludvig Nilsen (7 hästar i träning)

Per Ludvig tränar numera mest unghästar och hjälper Jonas Ås en hel del. I stallet finns två starthästar och båda vann lopp under 2023. Som kusk hade ”Ludde” ett kanonår med 15 segrar, de flesta tagna med hästar från Jonas Ås och Reidun Böhn.

Amatörerna är duktiga

Under 2023 vann vi en STL-seger och sex andrapris. Ett av dessa tog amatörtränaren Lars-Inge Olsson med kallblodet Tåga Victor. Lars-Inge avslutade året genom att resa till Norge och på V75 vinna med varmblodet Merci Bråten. I sulkyn satt Roy Atle Ruud Nilsen, som under året också segerdefilerade på Solvalla.

Två andrapris i STL-lopp ordnade Helena Edlund från Sillerud. Både med Beartime, både i Gulddivisionen och båda på Åby! Ett av andraprisen kom i Svensk Mästerskap (SM) där Beartime bara hade Power före sig i mål. Under året gjorde Beartime nio starter på STL och han var prisplacerad i alla nio loppen och han sänkte sitt rekord till 10,4ak!

En tredje amatör som satsar rejält trots att han är ganska ny i travsporten är Jonas Ås. Hans lilla stall vann åtta lopp under året. I listan över segerrikaste tränare med licens i Årjäng var han faktiskt trea! Och under året fick Jonas segerdefilera som kusk för första och andra gången genom segrar med Donatomite och Jazzlyne Exclusive.

Niclas Benzon körde 140 lopp och vann 20 under fjolåret. Dessutom nådde han strax över miljonen i inkörda pengar. Starkt!

Maria E Persson syns mer och mer. Fyra segrar blev det 2023, varav tre i monté. Två av dess med pappa Rogers Benzema, som för tredje året i rad tjänade mer än 100 000 kronor.

Kallbloden

Vi har nämnt några men det finns fler. Över 100 000 kronor tjänade under året också Frosta (163), Troll Tundra (159), Fina Boelito (124), Sundbo Hero (110) och Dine Lotta (100).

Troll Tundras två segrar med Emilia Leo sticker ut. Först vann de ett försök i DubbelCupen på Romme på 25,2ak i maj innan de slog till med en ny seger i november på 24,1ak. Detta var den näst snabbaste segrartiden med autostart över kort distans för äldre kallblodiga ston under 2023.

Månadens hästägare månad för månad

Januari: Johan, Anders och Sune Danielsson (Listas Sirena).
Februari: Leif Turesson och Pia Jadesand (Maggan Jade).
Mars: Stall Exclusive (Donatomite, Mazeppa och Jazzlyne Exclusive).
April: Mitt i Byn Förvaltning (Speedy Vici med flera).
Maj: Katarina och Nelly Jernberg (Troll Tundra).
Juni: Terje Remme (Remlov).
Juli: Reidun Böhn (Re Public och Re Match).
Augusti: Tor Andersson (Magic Image).
September: Stall H o J (Beartime).
Oktober: Stall Mahony med flera (Occhio).
November: Lars-Olof Ottosson (M.P.Atle).
December: Maggie och Lars-Inge Olsson (Merci Bråten).

De unga

Framtiden ser ljus ut då vi under året noterat:

·       Stine Arnerlöf reste i april till Åby och vann ett ponnylopp med Pargon, veckan efter segerdefilerade de på Bjerke

·       Nellie Norsell hade ett kanonår. På 13 starter vann hon sju. En av segrarna kom i Svenskt Ponnytravkriterium

·       Lykke Våler Bodin hade ett bra år och vann hela nio lopp på 44 starter

·       Lea Mattsson vann Stall Exclusives ponnychampionat. Hon vann också Svenskt Ponnytravderby på Jägersro. Totalt blev det 48 segrar under 2023, däribland ett SM och ett Nordiskt Mästerskap!

·       Frida Johansson inte bara kvalificerade sig till finalen Järvsöfaks UngdomsCup utan hon vann den också

·       Selma och Signe Lindberg var etta och tvåa i samma lopp på Axevalla under hösten.

Champion 2023

Kusk: Magnus Jakobsson
Kusk (ungdom 16–25 år): André Bood
Tränare: Magnus Jakobsson
Amatörkusk: Linda Sedström
Amatörtränare: Malin Gustavsson

Vi har nämnt några men många fler har kämpat på bra under året. Väl mött igen 2024.

Hasse Svennehed

 

Publicerad fredag 5 januari 2024. infoarjang@arjang.travsport.se