Månadens hästägare december - Lars-Inge och Maggie Olsson

Familjen Olssons uppfödningar heter alla Bråten i efternamn. Och deras förnamn börjar alltid på M. Totalt hittar vi 36 hästar från Marie Bråten född 1981 till Music Bråten född 2023. Månadens hästägare blir Maggie och Lars-Inge efter att Merci Bråten vunnit ett V75-lopp i Norge för Roy Atle Ruud Nilsen.


Uppfödningen började med att de köpte Menhammar-stoet Equal Chance. De två första avkommorna Marie och Maj såldes till Norge men klokt nog behöll de Mona Bråten själva. Från henne fick de sedan två miljonärer i form av Monalisa Bråten och Milton Bråten.

Merci Bråten (Make It Happen – Monalisa Bråten) föddes 2014 och hon har egentligen varit bra hela tiden. Som 3-åring var hon tvåa på Solvalla, som 4-åring årsdebuterade hon som tvåa på Solvalla innan hon vann ett försök till Diamantstoet hemma i Årjäng och i en senare start sänkte hon rekordet till 12,7ak. Som 5-åring putsade hon rekordet till 12,0ak vid seger.

Innan Bjerke hade hon vunnit sex gånger, fyra hemma i Årjäng och två på Dalatravet. Segerkuskar har varit Paula A Gyllenberg (2), Rikard N Skoglund, Paw Mahony, Nathalie Blom och Ann-Charlotte Larsson.

I december mjukade hon upp med ett andrapris på Färjestad några dagar före julafton innan hon vann V75-loppet på Bjerke några dagar före nyår. Fin avslutning på året och över 75 000 svenska kronor till spargrisen.

– Den segern satt gott sa Lars-Inge Olsson då.

Hemma i stallet hos 77-årige Lars-Inge Olsson finns 11 hästar.

– Hon har tagit dessa två starter bra och nu siktar vi på en start på Färjestad i januari och kanske en V75-start på Åby i februari säger Olsson.

– Hennes karriär har varit bra även om hon besvärats av ett par skador efter vägen. Nu känns hon bättre än någonsin och jag hoppas hon kan tävla ett par säsonger till innan hon blir fölmärr avslutade veteranen Lars-Inge Olsson.

Grattis och lycka till framöver!

Hasse Svennehed

Publicerad måndag 8 januari 2024. infoarjang@arjang.travsport.se