V75 - 30 år

30 oktober 1993 var det premiär för spelformen V75 på Jägersro i Malmö. Premiärloppet gick till Värmland då det vanns av Copiad och Erik Berglöf. Under 1994 kunde sedan publiken på Färjestad, Åmål och Årjäng njuta av V75-hästar live. Första omgången i Årjäng kördes 16 juli 1993 och även där vann Copiad, en av avdelningarna.


Första vinnaren i Årjäng hette dock Liz Mon. Ett 5-årigt sto som kördes till seger i Klass I av Örjan Kihlström. Tränade gjorde Roger Walmann.

Sedan fortsatte det med Hjalmar Max - Carl Erik Lindblom, Copiad - Erik Berglöf innan en ung Jan Roar Mjölneröd vann med storfavoriten Mjölner Tor.

Resterande vinnare var Marie Croft och Leif Carlsson, Explosion - Olle Goop och skrällen Don Ahlres med Jim Oscarsson i sulkyn. Omsättning 28 miljoner och för sju rätt fick man 281 tusenlappar.

Första vinnare med licens i Årjäng? What a Victor körd av Carl-Erik Lindblom till seger på Solvalla 6 augusti 1994. Tränade gjorde Rune Thuesson.

Första hemmahäst att vinna i Årjäng? Stjärngallant körd av Torbjörn Jansson och tränad av Ossian Andersson (bilden). När? Sommaren 2000.

Hasse Svennehed

Publicerad fredag 27 oktober 2023. infoarjang@arjang.travsport.se