I lördags kördes Svenskt Trav-Kriterium på Solvalla. Loppet är det största för 3-åriga travare i Sverige. Vann gjorde Timo Nurmos-tränade Fame and Glory som belönades med fyra miljoner kronor och evig ära. Förutom hederspriser, täcke och lagerkrans. Fame and Glory har flera kopplingar till Värmland. En är att hästen fram till i augusti ifjol var på inkörning och uppträning hos Kristian Lindberg. En annan att segerkusken i lördags heter Björn Goop.


Stall SoFo som äger Fame and Glory har samarbetat med Kristian Lindberg och Kristians svärfar Ove R Andersson i cirka 50 år. Så där kan man prata om trogen hästägare. Idag tränar Kristian 27 hästar och Stall SoFo äger sju av dessa.

Fame and Glory är uppfödd på Menhammar Stuteri på Ekerö och såldes som katalognummer 50 på Menhammar Online Sales i juli 2021, där han kostade 1,2 miljoner kronor. Pappa är Muscle Hill-sonen Tactical Landing (nu stekhet i USA efter Tactical Approach storsegrar). Mamma är Olympia Tilly, så med andra ord så är Fame and Glory bror till ingen mindre än Calgary Games och släkt med t ex Victory Tilly.

– Han kom till mig i augusti 2021 och stannande nästan prick ett år. Under den tiden så körde vi in honom och tränade ner honom till farter runt 1.30. Han kändes fin hela tiden och nog kändes det att detta var en bra häst säger Kristian.

– Självklart är det roligt att hästen går bra hos Timo. Han kom faktiskt och tackade mig för ett bra arbete tidigare i år avslutar Lindberg.

Fame and Glory har nu startat sex gånger och vunnit alla loppen. Segern i Kriteriet blev enkel. Försiktig inledning, Björn styrde på dryga varvet från mål och sedan var ekipaget ohotade sista biten. Björn Goop har kört i alla starterna och nya autorekordet lyder nu på 12,5al. Totalt har hästen nu tjänat 4 360 000 kronor.

Bild: Målgång i Svenskt Trav-Kriterium 2023 där Fame and Glory och Björn Goop finåker sista biten. Foto: TR Bild.

Hasse Svennehed

Publicerad måndag 16 oktober 2023. infoarjang@arjang.travsport.se