Månadens hästägare april

Mitt i Byn Förvaltnings AB, Kopparberg


Nytt för i år är att vi skriver lite mer om månadens hästägare för att lyfta våra fantastiska och viktiga hästägare lite extra.

Bakom ”Mitt i Byn” döljer sig Arne och Kristina Larsson från just Kopparberg. De är före detta företagare som nu kopplar av med trav och de har de flesta av sina hästar hos Årjängstränaren Paw Mahony. Med honom har de samarbetat länge.

– Vi har haft hästar hos honom i 17 år nu säger Arne, när vi når honom på telefon. Det var så här att vi hade för många hästar för att ta hand om alla själv och när Paw drog igång som egen så åkte jag ner med två stycken till honom berättar Arne, nu 80 år.

– Arne ringde mig när jag drog igång som tränare och familjen Larsson har sedan dess varit den i särklass mest betydelsefulla hästägaren i min karriär, säger Paw Mahony.

– Han har lyckats med våra hästar trots att de inte alltid var bra stammade och vi har blivit kvar som kunder ända sedan starten kontrar Arne.

Under april hade Larssons fyra hästar till start från Stall Mahony. Månadens stora framgång skedde på Solvalla den 19 april. För säkerhets skull anmälde Paw både Likealot och Speedy Vici till loppet.

– Med stigande ålder och lite krämpor så har besöken på banorna blivit färre, men vi fortsätter att köpa nya travare och när de startar så följer vi dem noga berättar Arne.

Båda starthästarna på Solvalla är bra stammade med Orlando Vici som pappa. Speedy Vici har Bling Dynasty, en amerikanska efter Yankee Glide som mamma. Likealots mamma heter Preferencial och hon är mor till Felix Orlando som för Per Nordström tjänade 3,5 miljon innan han såldes till Finland i mars i år. Både Bling Dynasty och Preferencial finns nu hos Reidun Böhn här i Årjäng.

På Solvalla var ingen av de två Årjängshästarna betrodda. Vilket var helt rätt för Likealot, som tyvärr hoppade bort sig. Men på stoet Speedy Vici var spelarna helt fel ute. Hon sparade krafterna till slut genom att nästan hela loppet springa i tredje inner. Där satt hon kvar tills utgången av sista kurvan då det öppnade sig bra för Paw och Speedy Vici. Paret spurtade lätt förbi övriga och till slut så kunde toppkuskar som Magnus A Djuse och Örjan Kihlström bara studera ryggtavlan av Paw Mahony. Segertiden skrevs till 15,1am vilket var nytt rekord.

– Paw plockar fram vinnare efter vinnare åt oss. Han har segrat på V75 med våra hästar och de sista fem åren har han vunnit med Tangen Åsar, Max Orlando, Mårten Marje, Västerbo Whistler, Valborg Marje och nu Speedy Vici säger en strålande glad Arne.

 

Hasse Svennehed

 

 

Publicerad måndag 8 maj 2023. infoarjang@arjang.travsport.se