Månadens hästägare maj

Nelly och Katarina Jernberg - Troll Tundra


Nytt för i år är att vi skriver lite mer om månadens hästägare för att lyfta våra fantastiska och viktiga hästägare lite extra.

Mamma Katarina och dottern Nelly Jernberg har kallblodet Troll Tundra ihop.

Hästen är uppfödd i Norge och fint stammad då pappan är Moe Odin och mamman Bottem Trolla, som tidigare lämnat Troll Sindy och Troll Svenn. Lägg därtill att Troll Tundra är fint tecknad med mycket vitt i huvudet.

– Vi köpte henne när hon var åtta månader efter tips från Olav Mikkelborg som jag jobbade hos då berättar Nelly Jernberg.

Att det var fart i Troll Tundra visade hon direkt som 3-åring då hon vann tre lopp och nosade på 30-strecket i rekord. Tundra har nu hunnit bli nio år och med autostart har hon både ifjol och i år varit bland de tio snabbaste i Sverige.

Ifjol gick hon 24,7ak och det var första gången under 1.25. På det var hon åtta bland svensktränade kallblod. I år har hon än så länge noterat 25,2ak och på det är hon sexa i Sverige.

Inledningsvis i år hade Troll Tundra muskelproblem och resultaten uteblev.

– Men för henne så hjälpte det med foderbyte och nu har hon gjort två bra lopp säger Nelly.

– Vi kör intervaller i Huken samt att vi åker upp till travet ibland säger Nelly som är den som sköter träningen medans Katarina hjälper till med allt annat.

Under maj gjorde Troll Tundra två starter. 25,2-noteringen är från 12 maj då hon tryckte sig till ledningen och spårade hela vägen hem i ett Dubbel Cup-lopp för ston på Romme. Finalen körs lämpligt nog hemma i Årjäng 15 juli som Erik Perssons Memorial. Här är det medeldistans och voltstart och vid mål väntar 200 000 kronor på segraren. Och evig ära och berömmelse.

23 maj var hon ute i Åmål i ett nytt Dubbel Cup-lopp. Denna gång mötte hon hingstar och valacker över lång distans. Troll Tundra gjorde åter ett bra lopp som trea och bästa sto.

Summerar man maj så blev det två starter, ett första- och ett tredjepris och 63 000 kronor insprunget.

Hasse Svennehed

 

Publicerad onsdag 7 juni 2023. infoarjang@arjang.travsport.se