Del 4: Från Elitloppet till Årjängs Stora Sprinterlopp

Hästar med lokal anknytning till Västra Värmland är alltid en temperaturhöjare i Årjängs Stora Sprinterlopp. Om de sedan kan hävda sig i den hårda konkurrensen, så blir alla lite extra glada. Ett lysande exempel är Beartime, som ifjol var fyra. Beartime startar närmast i Årjäng under midsommarhelgen och då möter han Readly Lavec, som nu finslipar formen inför sommarens stora uppgift i Årjäng.


Readly Lavec har en lysande karriär bakom sig:

- Han är obesegrad i Värmland
- Han har vunnit i Norge och Frankrike
- Just nu har han sex raka segrar
- Totalt 31 starter och 22 totoplaceringar
- Fem segrar på V75/STL
- Vann STL-final på Solvalla under Elitloppshelgen
- Sprungit in två miljoner kronor

Hästen tränas av Oskar J Andersson, som växte upp i Tösse söder om Åmål. Han är gift med Paula Gyllenberg som både växt upp och jobbat i Västra Värmland. Så lite av hemvändare är paret som nu reser hit med hästen under midsommar och sedan återvänder i mitten av juli för att vara med i Årjängs Stora Sprinterlopp.

Francesco Zet och Örjan Kihlström vann Norrbottens Stora Pris och en miljon kronor i lördags kväll. Ledning från start till mål och ohotad i sin debut i Gulddivisionen. Det jag tar med mig från loppet var hur enkelt han vann och hur imponerad Örjan var. Han som sällan tar till de stora orden.

- En av de bättre vi haft i Sverige sa Örjan till Travronden efter loppet.

Francesco Zet vann Svenskt Trav-Kriterium som 3-åring och Svenskt Trav-Derby som 4-åring. Nu är han 5 år och obesegrad i år. Ja han förlorade inget lopp ifjol heller. Totalt har det blivit 21 starter och 19 segrar och han har tjänat 17 miljoner kronor! Att Francesco skulle vara aktuell för Årjängs Stora är lite långsökt. Men som sagt så siktar Daniel mot Årjäng med en häst och för vår del är det bara bra att han har alternativ.

I Finland kördes Kymi GP i helgen. Loppet har körts sedan 1998 då Dryade des Bois och Jos Veerbeck vann på 14,6am. I år vann Etonnant på 10,5am, vilket var loppsrekord och banrekord.

Följetongen Click Bait startar frekvent och presterar alltid bra. Han siktar mot Årjäng men innan dess tar han sig en tur till Kalmar under midsommar för att vara med i Kalmarsundspokalen, som vanligt med Per Lennartsson som kusk. Från bricka fem möter han bland andra Usain Töll som också vill vara med i Årjängs Stora Sprinterlopp. En annan som reser till Kalmar är Alessandro Gocciadoro som startar Bengurion Jet, årets vinnare av Sweden Cup.

Annat vi noterar:

- I veckan som gick var det fartfest i Tingsryd där Hell Bent For Am vann på 09,4ak.
- Flera topphästar startar i Rättvik på lördag, en av dem är Elitloppshästen Best Ofdream Trio.

Bilden: Readly Express vinner Silverdivisionen i Årjäng, för ett år sedan. Foto: TR Media.

Hasse Svennehed

Publicerad måndag 19 juni 2023. infoarjang@arjang.travsport.se