Del 6: Från Elitloppet till Årjängs Stora Sprinterlopp

Förra veckans stora nyhet var att hela Värmlands hemmahopp anmälde intresse att vara med i Årjängs Stora Sprinterlopp. Ett mer eftertraktat ekipage än San Moteur och Björn Goop får man leta efter. Han ”skrämmer” säkert bort några motståndare också men vi är så glada att få hit en häst och en kusk som ”alla” arrangörer vill ha. Välkommen till Årjäng säger vi till ”Motorn”, Björn, Håkan och övriga i ägargänget samt skötaren. Ingen blir förvånad om San Moteur vinner årets upplaga. Men loppet ska köras först…


En som vill vinna Grupp 1-loppet och 600 000 kronor är Alessandro Gocciadoro. Han har ett välfyllt toppstall. 34 hästar – alla med 1 000 startpoäng eller mer - står på hans svenska träningslista. Och vilka hästar han har! I lördags var han till Bergsåker och vann E3-finalen för hingstar och valacker med Expo Wise As, som vann med sju längder. En miljon kronor var den segern värd. Till Årjäng har Alessandro tänkt anmäla Clarissa. Inte omöjligt att han anmäler någon mer då han i stallet har 15 hästar med 3 000 startpoäng eller mer!

Alessandro gillar för övrigt Årjäng. Både travet och museet. Ifjol var han här och tog en dubbel med Cheyenne Selva och Zorro Wind. Året före vann han Årjängs Stora Sprinterlopp med Vernissage Grif. Karln har en enorm segerprocent hos oss! Och lägg märke till hur fint han har anpassat sig efter vårt regelverk.

Alessandro har också hunnit med att besöka Nordiska Travmuseet. Han tyckte det var toppenfint.

– Nästa år kommer jag med några personer som ska få se ert museum. Sedan hoppas jag de bygger något liknande i Italien, sa han då.

Tre hästar är redan anmälda. Vilka det är vet vi inte då det är mörk anmälan. Men Click Bait och Brother Bill är exempel på hästar som vi hoppas kommer till oss. Troliga kuskar på Click Bait och Brother Bill är Per Lennartsson och Magnus A Djuse. Den senare är som rekordung på väg in i Tusenklubben. Apropå kuskar så har 13 av de 15 framgångsrikaste på STL i år satt upp sig som tillgängliga för att köra lopp i Årjäng. Det är med andra ord inte bara topphästar som väntas hit.

Oskar J Andersson har varit gäst hos oss de två senaste travdagarna. På torsdag kommer han inte, då han i Halmstad ska försöka kvala in egentränad häst till SprinterMästaren. Däremot har Oskar varit tydlig med att han siktar till Årjängs Stora Sprinterlopp med Readly Lavec.

Men våra spekulationer är just bara spekulationer. Låt mig påminna om att det finns 51 hästar som på svensk mark i år sprungit 1.10,0! Eller fortare!

Hasse Svennehed

Publicerad måndag 3 juli 2023. infoarjang@arjang.travsport.se