Vi summerar 2022!

De två största loppen på Årjängstravet säsongen 2022 kördes samma dag, nämligen lördagen den 16 juli 2022. Som uppmjukning Erik Perssons Memorial som vanns av Kong C.K. och Per-Oleg Midtfjeld. Sedan Stortravets största lopp, Årjängs Stora Sprinterlopp som vanns av favoriten Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström, inför 6 000 personer. Men säsongen bestod av 17 travdagar och denna text är mer en summering av hela året och lite extra på lokala hästar och hästfolk, oavsett om det startat i Årjäng eller på någon annan bana.


Segrar i klassiska lopp för varm- och kallblod har vi historiskt sett bärgat några, men nu var det ett tag sedan.  Men kanske har vi något stort på gång. Reidun Böhn flyttade till Sverige för att uppfödarna har bättre villkor här än i Norge. Nu har hon byggt upp en hästgård mitt mellan Årjäng och Töcksfors där hon föder upp både varm- och kallblod.

Re Finans (född 2019 e Järvsö Björn - Fryd Og Gammen) var 2022 trea i Svenskt kallblodskriterium. Nu väntar vi på att få se tio nyblivna 3-åringar från Reidun på banorna, en av dem är Re Finans halvbror som heter Re Alkapital (född 2020 e Pydin - Fryd Og Gammen). Hingsten finns nu hos Öystein Tjomsland.

Västra Värmland har alltid varit fullt av duktiga amatörer. Två är Helena Edlund och Birger Pettersson Wiik som båda vann STL-lopp under året.

  • Helena reste först till Solvalla med Beartime och vann en Silverfinal innan de tog sats mot Momarken och där vann ett Gulddivisionslopp! Beartime fick under sommaren ett wildcard till Årjängs Stora Sprinterlopp där han var fyra på nya rekordet 10,6ak. Före i mål var bara storheter som Don Fanucci Zet, Brother Bill och Usain Töll.
  • Beartime radade upp bra prestationer under året. Han var t ex två i V75 Champions på Åby och han gick till final i Sweden Cup. För andra året i rad tjänade han över 700 000 kronor, utan att ha den där rätta turen. Det är bara att konstatera att en sådan här bra häst var det länge sedan Värmland kunde visa upp.
  • Birger Pettersson Wiik bärgade också två STL-segrar under året, båda med toppstoet Global Virgin, som hade Magnus Jakobsson i sulkyn vid båda segrarna. Två försök i Diamantstoet segrade man i, ett i Åmål och ett på Åby.
  • I Global Virgins stamtavla vimlar det av bra hästar och hon var en unghäst man hade förhoppningar på. Men inledningen på karriären krånglade och hon kom först till start som 5-åring. Hon behövde helt enkelt tid. Hos Birger och frun Maja fick hon den tid hon behövde. Och familjen lade rejält med tid på varierad träning där hon både kördes och reds. Sedan har det mesta gått på räls.

De här två hästarna gjorde enorm reklam för Årjängstravet under året som gick.

Våra fyra proffstränare hade också framgångar:

  • En som 2022 kunde notera ett rekordår är Paw Mahony, som mer än dubblade sina siffror som tränare till 1,5 miljoner! Missing Tooma och R.K.Queen var båda segrare i STL-lopp och Millmighty kan titulera sig Årjängsmästare då han vann finalen i serien för alla hästar som startat i Årjäng fram till hösten. Missing Tooma noterade för övrigt topptiden 10,0ak på Färjestad när han var tvåa i ett STL-lopp där. På det var han snabbast av alla hästar under 2022 som har Årjäng som hemmabana.
  • Kristian Lindbergs stallform under 2022 var som en sinuskurva. Bra början och slut men svajigt i mitten på året. Gandalf Broddes form var likadan. Tre segrar i början av året – bland dessa två femettor på Solvalla och sedan en seger i Karlstad som avslutning på året. Hard Center och Edmystica var två andra som avslutade snyggt. Att stallformen var på topp i slutet av året visade Kristan med fyra segrar i december! 
  • Tom Horpestad har under året fått in många nya hästar i träning på gården i Klevane. Åtta 2-åringar finns nu hos Horpestad, medans tävlingshästarna går bra. Viktor C.D. kom till stallet i september och resultatet 1-2-1-1 i fyra starter för Tom bådar gott. Otto Håleryd är också relativt ny i stallet och i den nya miljön har han redan slagit dubbla nya rekord och varit tvåa på Åby. En nybliven 5-åring som kanske kan blomma ut hos Tom under 2023.
  • Per Ludvig Nilsen har ett litet fint stall i Tenvik och bra samarbete med flera amatörer, bland andra Leif Turesson och Jonas Ås. Från egna stallet har vi sett ”Ludde” vinna med Jessie och Maggan Jade.

Hundra tusen

Drygt 20 hästar tränade i Årjäng tjänade över 100 000 kronor under 2022. Bertime med 712 060 kronor var bäst av varmbloden och Leif Turesson-tränade Vollanfaks bäst av kallbloden med 149 489 kronor. Listan spänner från Beartime till Nelly Jernberg-tränade Troll Tundra, som tjänade 101 084 kronor under 2022.

Med på listan finns också Dine Lotta som för Gunnar Kylén och Frida Johansson startade året med en tusenlapp på kontot. När hon på Färjestad den 29 december satte punkt för året som tvåa hade hon sänkt rekorden till 30,0m och 29,3am och sprungit in 115 134 kronor.

Roger Persson-tränade Benzema måste nämnas ett år med fotbolls-VM. Hästen Benzema var åter med på listan över de som tjänade 100 000 kronor eller mer. Bland annat efter en seger på hemmaplan i ett montélopp där Maria Persson red. Maria var vår framgångsrikaste montéryttare under året med fyra segrar. Marias mamma Lena var för övrigt en av de som var med och startade Årjängs Damklubb, som under året firade 30 år.

Mer framgångar

Nämnda Troll Tundra såg också till att skicka Julia Nilsson till finalen i Järvsöfaks Ungdoms Cup efter seger i försöket i Årjäng. Till finalen i Bollnäs kvalificerade sig också Justine Dypedal som lotsade in egna Edbjörn till andrapriset bakom Troll Tundra. I själva finalen blev båda prisplacerade. Edbjörn representerade också Årjäng i Guldtäcket på Dannero, men då hade han galoppskorna på sig.

Jonas Ås mångsysslare inom politik, företagande och travsport ligger bland annat bakom Interjaktdagen som ifjol lockade stjärnor som Björn Goop, Torbjörn Jansson och Tomas Uhrberg till Årjäng. Jonas eget stall har snabbt flyttat fram positionerna och därför finns Island Life – som tjänade 148 858 kronor – på nämnda lista. Jonas som tränare blev under året så pass vinstrik att han i listan över amatörer bara har Helena Edlund och Birger Pettersson Wiik framför sig. Snyggt jobbat av en kille som nyss börjat med trav!

Selma Lindberg tog under året sin första seger på en ”storbana” då hon i mars vann med Jonas Ås-tränade Lalah på Åby. Selma tog också en prisplacering i Juniorchansens Sulkyfinal – sommar på Färjestad och var femma i Travrikes Ungas grundserie.

Månadens hästägare

Månadens hästägare under 2022 blev från januari tom november: Stall Mack Joe HB (januari), Stall H&J HB (februari), Stall Exclusive (mars), Stall Mahony AB (april), Johanna Karlin och Anette Uppman (maj), Stall Pettersson och Wiik AB (juni), Dala AB, Even Elvenes och Erland Åslund (juli), Petter Thuresson (augusti), Monia Karlsson och Rudolf Lichtenwörther (september), Kort Ingress KB & Dala-Dala AB (oktober) och Tåga Viktor HB (november).

Årjängstjejen Lea Mattsson har de tre senaste åren vunnit 11, 19 och 18 lopp och segerprocenten har pendlat mellan 22 och 32. Oerhört bra, men under 2022 vann hon 52 lopp och segerprocenten landade på 41! Och bland segrarna fanns ett Svensk Mästerskap i monté. Och hon vann också Stall Exclusives ponnychampionat. Lea staplar än så länge ponnysegrar, men alla vi talat med bekräftar att Lea är ett löfte långt över det vanliga.

Jag har nämnt några här – men egentligen hade jag kunnat nämna så många fler som kämpat och gjort det bra.

Champion 2022

Kusk: Björn Goop
Kusk (ungdom 16-25 år): Iina Aho
Tränare: Björn Goop
Amatörkusk: Jan Silvén
Amatörtränare: Roger Anderberg

Bilder på årets champions finns här

Hasse Svennehed

Publicerad måndag 2 januari 2023. infoarjang@arjang.travsport.se