Toppstammad häst till Ludde

Rutinerade Årjängstränaren Per Ludvig ”Ludde” Nilsen går mot en ny vår. Som gästkusk bakom Vollanfaks körde han ifjol in 130 000 kronor. Egna stallets Maggan Jade och Jessie vann båda lopp och var inte långt ifrån att tjäna 100 000 kronor var under fjolåret. 2023 har också börjat bra. Maggan och Per-Ludvig vann så sent som i lördags lopp på hemmabanan. Antal hästar i träning växer stadigt och nu har han fått in en toppstammad unghäst efter Face Time Bourbon som heter Cosmic Candy, ett 2-årigt sto ägt av Stall Exclusive.


Cosmic Candy är ett 2-årigt sto efter Face Time Bourbon och Quiche Lorraine, som har Viking Kronos (invald i Hall of Fame) som pappa.

Face Time Bourbon som tävlingshäst var fantastisk. På 43 starter vann han 35. Björn Goop körde Ready Cash-sonen i 28 starter och vann 23. Däribland Prix d’ Amérique 2020 och 2021.

Face Time Bourbon är ung i aveln men i Frankrike hos Sebastien Guarato finns Kompostel som i Prix des Eglantiers på Vincennes den 27 december (som 2-åring) vann på 14,2 över 2 850 meter med voltstart. Till saken hör att han i loppet tog en kort galopp och sedan lade en speed i 1,04-tempo för att ta sig till ledningen. I mål var hästen ohotad!

Kompostel var sedan ute på Vincennes igen den 28 januari. Denna gång i Grupp II-loppet Prix Paul Viel. Nu över 2 700 meter volt och han gick 14,2 igen. Från dödens tog han ner ledaren men hade oturen att få stryk i en hård slutstrid av två hästar som kom från tredje par och mer vilsamt lopp.

Mamman Quiche Lorraine tävlade i USA som 2- och 3-åring. Stall Segerhuva som ägde lät henne tränas av Jonas Czernyson och i hans vård tog hon rekordet 12,8aak som 3-åring när hon blev trea i ett lopp på milebanan Meadowlands, en majdag 2012. Månaden efter gick hon 12,7aak i ett kvallopp.

I hennes stamtavla vimlar det av topphästar, bland andra Speedy Spin, Pompanette, Netted , Piggvar, Duenna, Gift Box och SM-vinnaren Black And White. Tre av hennes fyra avkommor har startat och nyblivna 3-åringen Ghost Gun, efter Brillantissime, såldes från Finland till Italien under förra året. Fyra starter har givit en seger och ett tredjepris. Han debuterade i Florens, i november som 2-åring, med seger på 16,5am för Tommaso Gambino. Ghost Guns utveckling blir intressant att följa i år.

Intressant att följa blir också Cosmic Candy, som har en uppfödare är från Finland. Kanske blev de rejält imponerade när Face Time Bourbon och Björn Goop vann Europaderbyt på Vermo 2019. Men Cosmic Candy fanns på Taxinge när Per Ludvig provkörde henne i november.

  • Hon var tämd i augusti och sedan hon kom till oss har vi vaccinerat henne och börjat med lugn mängträning säger Per Ludvig när vi når honom på telefon.

Per Ludvig vill inte ta några stora ord i sin mun men efter ett tag så hörs det att han gillar henne skarpt.

  • Det här är en fin häst som bara kan trava säger han.

Per Ludvig Nilsen gjorde sin lärlingstid hos Ole A Landaas i Norge och Karl-Erik ”Kacke” Nilsson på Solvalla och har varit proffstränare i hela 40 år. Man kan lugnt påstå att han är rutinerad. Låt oss hoppas på att Cosmic Candy blir en stjärna…

Hasse Svennehed

Publicerad måndag 6 februari 2023. infoarjang@arjang.travsport.se