Belker och Roland Göransson till Jonas Ås

Amatörtränaren Jonas Ås satsar hårdare och hårdare på travsporten. Senaste nyheten är att han tillsammans med två delägare köpt klassiska vinnaren Belker, som vann Uppfödningslöpningen 2018. Till Jonas Ås verksamhet har nu också knutits tidigare proffstränaren Roland Göransson, som vunnit över 150 lopp.


Belker är uppfödd av Sten O och Ingela Jansson på Gotland. Pappa är Hambovinnaren Scarlet Knight och mamma Oki I Can. Som ni hör på namnet kommer mamman från Oki-stammen och i stamtavlan hittar vi bland annat Okti som för Ruben och Laila Reüter vann Guldstoet på Axevalla 1988.

Belker var som 2-åring en av de bästa i sin kull och han var tvåa i Svampen-loppet i Örebro och delade segern med Bythebook i Uppfödningslöpningen på Jägersro 2018.

Under fjolåret var han mestadels i träning hos Jean Michel Bazire i Frankrike, men under fjolårets två sista månader har Björn Goop tränat hästen. Under förra året sprang Belker in över 700 000 kronor. Totalt har han nu startat 49 gånger och vunnit 9 lopp samt tjänat 3,6 miljoner kronor.

Belker var under förra veckan anmäld till en auktion i Frankrike, men ägarna MM Horse Power AB från Bengtsfors ropade tillbaka hästen och efter tips från Björn Goop kommer nu hästen att tränas i Årjäng.

  • Vi är tre delägare, jag och två norrmän berättar Jonas Ås när jag ringer honom.

Belker kommer till Björn Goops gård i Kil nästa vecka och efter veterinärbesiktning så går hästen i träning hos Jonas Ås.

  • Vi köpte honom för att ha en snabbloppshäst som startar här och i Norge berättar Jonas Ås, som är en av delägarna.

Jonas Ås hästverksamhet växer så det knakar. Idag har han sju hästar på sin egen träningslista, men han tar också hjälp från flera andra travtränare i Årjäng.

  • Totalt hanterar vi 13 hästar som har 60 delägare berättar Jonas.

Ett annat nyförvärv till Jonas Ås stall är sjuårige miljonären Easy Cash. Sommaren 2021 hade han en rejäl formtopp och vann två STL-lopp. Totalt det året blev det sex segrar och i prispengar över en halv miljon. Hästen har nu ett rekord på 11,1ak och 11,6am och har totalt tjänat 1,1 miljoner kronor. Ready Cash-sonen har en skada men när han kommer tillbaka till tävlingsbanorna igen så är han en häst som kan hävda sig.

En nyhet är också att forne proffstränaren Roland Göransson nu börjar jobba hos Jonas. Roland som varit verksam både i Örebro och i Årjäng har en enorm erfarenhet och vi kommer ihåg profilhästar som Keba Way och Snacket. Totalt har Roland över 150 segrar som kusk.

På lördag är Jonas Ås stall flitigt i elden när Årjängstravet kör vintertrav i form av en mixdag i samarbete med V:a Fågelviks travklubb och första start klockan 11.00. Jonas har anmält sex av de sju hästar som står på hans träningslista till start och mest förhoppningar har han i första loppet där han startar både Call Her A Threat och Jazzlyne Exclusive.

 

Hasse Svennehed

 

Publicerad torsdag 2 februari 2023. infoarjang@arjang.travsport.se