Månadens hästägare juli - Reidun Böhn

Reidun Böhn är en norska med mycket stora meriter. Hon ”föddes i” stallet och redan som 19-åring startade hon upp en egen verksamhet och var bland annat amatörchampion på tre banor. Hon har ca 3-400 segrar som kusk och förknippas ofta med Prakastian, som hon körde världsrekord med. När hon var som störst hade hon över 70 egna hästar och drev två kliniker. För hon är akupunktör och som sådan har hon hjälpt många hästar att vinna storlopp i Norge, Sverige och USA. Sugarcane Hanover i March of Dimes 1988 är ett bra exempel.


Numera bor hon mitt mellan Årjäng och Töcksfors, för villkoren för uppfödare är bättre här än i Norge. I vackra Struven med många travfamiljer i närheten fann hon en gård hon sedan format efter eget huvud. Nytt stall har byggts och där driver hon nu sin verksamhet med både uppfödning och tävlingshästar. Även om hon idag uppmärksammas för sina ägda hästar så måste vi bara nämna att hon har fött upp hästar som de två senaste åren varit med i Svenskt Kallblodskriterium.

Reidun tävlar med sina hästar också. Bara några dagar in i juli åkte hon till Åmål med två 4-åringar hon fött upp, äger och tränar. Det var Re Public (Global Republic-Woodie) och Re Match (Global Republic-Crown Royalty). För Per Ludvig Nilsen fick hon se sina hästar vinna lopp 3 och 4. En tvättäkta dubbel!

Men framgångarna i juli var inte slut där. 27 juli återvände Reidun till Åmål med båda hästarna. Denna gång startade de i lopp 1 och 2. Skulle de ta en dubbel igen? Det började enligt plan då Re Public och ”Ludde” vann första loppet, med fem längder. I andra loppet gjorde Re Match ett bra lopp, men från tillägg fick hon denna gång nöja sig med ett tredjepris. Tre segrar och ett tredjepris på dessa fyra starter är mer än bra.

Hemma på gården går hennes fölston och varje år kommer det nya föl som garanterar nya segrar.

Grattis och lycka till framöver säger vi till Reidun och hennes hästar

Hasse Svennehed

Nytt för i år är att vi skriver lite mer om månadens hästägare för att lyfta våra fantastiska och viktiga hästägare lite extra.

Publicerad måndag 14 augusti 2023. infoarjang@arjang.travsport.se