Svenskt Mästerskap i Årjäng

Svenska Mästerskap i Årjäng oavsett idrott är det tunnsått med i historieböckerna. Utan att ha ett komplett facit så har det på travbanan i alla fall körts ett SM tidigare. Året var 1986 och då vanns amatör-SM av Bo Worrsjö från Boden. Nu på lördag arrangerar Årjängstravet två SM-lopp för ponny och intresset har varit rekordstort, med deltagare från stora delar av Sverige. SM-loppen är montélopp (travridning) och kanske stannar SM-guldet i Värmland, då flera ryttare har licens i just Årjäng och på Färjestad.


14 olika lopp, där det första startar klockan 11.00, avgörs på lördag i Årjängstravet. Hela nio lopp innehåller max antal startande, och man reser till Årjäng från Jägersro (Malmö) i söder till Östersund i norr. Årjängs lördagstävlingar kan vara den ponnydag i Sverige i år, dit det anmälts flest hästar.

SM-loppen rids för kategori A (ryttaren är 8-15 år) och B (10-25 år), men i båda belönas man med prispengar, hederspris, täcke, lagerkrans samt rosett och ett minne för livet.

Fyra ”hemmahopp” finns med i SM för kategori B. De är Inez Gustafsson på Öjebos Magnus, Amelia Fredriksson på Rakkaus, Lea Mattsson på Micklo Nick och Alva Grindenäs på Slätthans Fantasy. Inez, Lea och Alva har licens i Årjängstravet medans Amelia har sin licens på Färjestadstravet. För Inez och Alva är det första gången de är med i SM. Mest rutinerad här är Lea Mattson som vunnit SM förr. I år har hon plockat 36 segrar på 72 starter!

Uppehållsväder, SM-lopp, många startande hästar, gratis entré och damklubbens hamburgare kan säkert locka många till Årjängstravet på lördag.

Hasse Svennehed

 

Inex Gustafsson

Alva Grindenes

Lea Mattsson

Amelia Fredriksson

 

 

Publicerad tisdag 6 september 2022. infoarjang@arjang.travsport.se