SM-GULD till Lea Mattsson - igen!

Lea Mattsson, född 2009, från Årjäng är en talang utöver det vanliga. Under lördagen när Årjängstravet och Värmlands Ponnytravsällskap arrangerade SM-tävlingar i Årjäng för första gången, vann Lea sitt tredje Svenska Mästerskap. Segerhästen var Micklo Nick som i det fina höstvädret var ohotad, trots en kort galopp. Det andra SM-loppet vann Måntorps Opal och Tindra Olsson, med licens på Hagmyren.


SM-loppen var två montélopp (travridning) som båda startade med hjälp av autostart. Ett för kategori A (ryttaren är 8-15 år) över kort distans och ett för kategori B (10-25 år) över medeldistans. I båda loppen vinkade fina prispengar, massor av hederspriser, segertäcke, lagerkrans men främst evig ära.

Första ut var kategori B där hemmahoppet Micklo Nick slog på en galopp kort efter start.

- Han blev lite rädd för en annan häst som galopperade förklarade Lea Mattsson.

- I det läget blev jag lite orolig för flera konkurrenter snabbstartade berättade Lea vidare.

Varvet senare var dock Micklo Nick och Lea först och sedan försvann paret från de andra och i mål var de helt ohotade.

- Jag blev så glad när jag såg att vi skulle vinna så glädjetårarna kom redan på upploppet sa Lea med röda kinder, efter loppet.

Glad var också Caroline Mattson, Leas syster, som tränar Micklo Nick och mamma Sandra Edvardsson som är utbildningsansvarig på Årjängstravet och ordförande i Värmlands Ponnytravsällskap.

Det var för övrigt Micklo Nicks andra och Leas tredje SM-tecken då hon på Solvalla 2020 vann båda kategorierna med just Micklo Nick och Månstorps Quatro.

I år har Lea varit med i 77 lopp och vunnit 38! Segrarna har kommit på 11 (Örebro, Åby, Åmål, Färjestad, Årjäng, Axevalla, Lindesberg, Arvika, Mantorp, Vaggeryd och Halmstad) av Sveriges 33 travbanor. I raden hittar vi en fyrling och en trippel. Om inte den tösen blir något stort…

lea Sm vinst.jpg

micklo.jpg

IMG_1443.JPG

Det andra SM-loppet vanns av Månstorps Opal och Tindra Olsson, född 2010. Hästen var tvåa i SM ifjol och har nu vunnit två lopp i år. Båda för Tindra.

- Vi vann ett lopp på Jägersro under Hugo Åbergs-kvällen och nu vann vi SM sa en strålande glad Hälsingetjej efter att ha kört till spets och sedan spårat hela vägen hem.

IMG_1438.JPG

 

Hasse Svennehed

Publicerad måndag 12 september 2022. infoarjang@arjang.travsport.se