Solvallatränare tar hjälp av Horpestad

Tom Horpestad har ändrat om lite i sitt stall och numera har han åtta 1-åringar på sin träningslista. Fyra av dessa kommer från Solvallatränaren Stefan ”Tarzan” Melander och alla dessa är hingstar efter Uncle Lasse.


Stefan Melander äger 13 stycken 1-åringar. Fyra av dessa finns nu i Årjäng och dessa är:

  • Autopilot e Digital Pointer
  • Override e Dats Veronica
  • Pack Control e Body Gear
  • ProlongedOperation e Active Route

 

– En av dessa hästar är under försäljning till Tom och ska bli andelshäst hos honom och de andra tre behövde jag hjälp med berättar Stefan Melander när vi ringer upp honom.

– När vi når Tom Horpestad så berättar han att Pack Control är andelshästen.

– De andra tre ska jag köra in åt Stefan och att jobba med unghästar och tämja och köra in 1-åringar har jag alltid gillat så detta ser jag fram emot förklarar Tom.

– Tävlingshästen Victor C.D., som är efter just Uncle Lasse och Jodas Julia (tjänade 4,1 miljoner) köptes till mitt stall i september och detta ledde till att jag pratade med Tarzan säger Tom Horpestad.

Toppstammade Uncle Lasse (Donato Hanover – Solveig) sprang in 9,1 miljoner kronor. Han inledde sin karriär i USA för Jimmy Takter och i hans träning vann han nio lopp. Han var också tvåa i Peter Haughton Memorial (Centrurion ATM vann) och trea i The Hambletionian på Meadowlands (Pinkman vann).

Efter import till Sverige och Stefan Melanders stall i Enköping blev det ytterligare åtta segrar, bland annat finalen i Sprintermästaren 2016, där han vann på sitt rekord 09,3ak. Men han var också tvåa i Fyraåringseliten på 09,9ak, efter just Pinkman.

I aveln har Uncle Lasse 259 registrerade svenska avkommor, där första kullen föddes 2018. Bäst än så länge är hingsten Ante La Roque, som var trea i Svenskt Trav-Kriterium nyligen och Guldstovinnaren Xerava C.D.

Stefan Melander har 27 hästar på sin lista och bland dessa finns Milligan’s School (17,9 miljoner kronor), Disco Volante (5,8), Chestnut Hill (5,7) och Click Bait (5,0). Totalt äger Tarzan 168 hästar och han fyller troligen på sin träningslista med ca 40 stycken 2-årringar strax.

Stefan Melander har vunnit VM-loppet och The Hambletonian i USA, Elitloppet i Sverige och Prix d’ Amérique i Frankrike. Han är invald i Hall of Fame.

 

Hasse Svennehed

Publicerad måndag 31 oktober 2022. infoarjang@arjang.travsport.se