Del 2 - Från Elitloppet till Årjängs Stora Sprinterlopp

I månader har det i Sverige och många andra länder talats om vilka som Anders Malmrot på Solvalla ska bjuda in till Elitloppet. När startlistan väl var klar och loppet kördes den sista söndagen i maj, så gick segern till Frankrike och Etonnant, som vann finalen på 09,3ak. Nu när Elitloppet är kört så börjar också spekulationerna om vilka som kommer att starta i Årjängs Stora Sprinterlopp den 16 juli och därför kör vi nu en artikelserie som heter ”Från Elitloppet till Årjängs Stora Sprinterlopp”.


I Norge finns det 10 travbanor. Deras nationalarena är Bjerke i Oslo. Där körs igår Oslo Grand Prix, som vi kan kalla för Norges Elitlopp även om distansen är ett halvvarv längre än i Elitloppet. Två hästar höjde sig över de andra, ettan och tvåan. Vann gjorde svenskägde (Skövde) Stoletheshow och Frode Hamre. Tvåa var San Moteur, som reparerade en galopp på ett lysande sätt.

Hästen gjorde en fantastisk prestation sade ägaren Håkan Arvidsson i TV på söndag kväll. Håkan berättade också att man egentligen vill starta på medeldistans eller längre men att Årjängs Stora Sprinterlopp är ett av flera lopp de diskuterar i den kommande matchningen.

Håkan är rädd om sin häst som han hoppas ska vara med i de större loppen i många år. Och då kanske en kort resa till Årjäng ändå passar bra för Värmlands bästa häst i ett tänkt matchningsschema bestående av Årjängs Stora Sprinterlopp – Hugo Åbergs Memorial på Jägersro och Jubileumspokalen på Solvalla.

I lördags kördes Jämtlands Stora Pris i Östersund. Loppet vanns av samma häst som vann storloppet ifjol – Vernissage Grif. Om namnet låter bekant så är det samma häst som ifjol vann Årjängs Stora Sprinterlopp och även om det är en månad kvar så kan man hoppas att han även i Årjäng vill försvara sin titel (och vid vinst få en biljett till Hugo Åbergs Memorial).

Helgen efter Elitloppet kördes Gulddivisionen i Mantorp. Där vann Calle Crown som tränas av Tomas Malmqvist – den svenske tränare som i år kört in mest pengar och kanske vill han starta Calle Crown i Årjäng tio dagar före en eventuell start på hemmaplan i Åbergs. Närmast siktar tränare Malmqvist på att starta Calle i Finland i Kymi Grand Prix på lördag. Efter det tar man sig en funderare på vilka lopp han ska starta i därefter.

Till Kymi åker också Önas Prince. Per Nordström som har siktar även han mot Åbergs och han har tidigare sagt att han överväger att ta vägen via Årjäng.

Sedan sist har hemmahoppet Beartime fått ett wild card. Hästen staplar bra prestationer och nu laddar han upp med träning, massage, frisk luft och grönt gräs…

Flera större stall med bra Gulddivisionshästar som Johan Untersteiner (ny i Tusenklubben som tränare i söndags), Stefan Melander och Daniel Redén kan också komma med en eller flera hästar. Redén har t ex anmält Don Fanucci Zet och Born Unicorn till Boden på lördag.

Åtta platser är lediga i Årjängs Stora Sprinterlopp och med så många goda hästar som tävlar nu så är känslan att man även i år kommer att locka de bästa till Årjäng.

Hasse Svennehed

Publicerad onsdag 15 juni 2022. infoarjang@arjang.travsport.se