Peter Strömberg växlar över till amatörlicens

Årjängstränaren Peter Strömberg växlade tidigare denna vecka över till amatörlicens. Men han kommer att fortsätta jobba ungefär som tidigare. Hemma på gården i Struven mitt mellan Årjäng och Töcksfors kommer han att träna och föda upp ett mindre antal hästar. Vidare hoppas han kunna köra lika många lopp som tidigare.


- Dessutom med de nya licensbestämmelserna får jag som amatör ha fem hästar i träning, så jag kommer även i fortsättningen att kunna träna häst åt andra säger Peter. Dessutom fortsätter jag att sköta Paw Mahonys filial, så arbete kommer det att finnas.

Det var 2014 som Peter drog igång som tränare. Trots en relativt liten verksamhet har han haft framgångar, tom på V75.

- Att vara en liten tränare med 10-15 hästar i träning är tufft och jag hoppas att mitt nya upplägg kommer fungera bra för både mig och min familj, samt mina kunder avslutar Peter.

Om vi tittar i backspegeln hittar vi många roliga stunder. Rikshästen Xanthis Amazing (Conny Nobells bästa dotter) är definitivt en av Peter största stjärnor. Sex av hennes tio segrar kom när hon var i träning hos Peter i Årjäng, lägg därtill hela fyra andraplatser i STL-lopp och att hon gick 11,9 eller fortare vid tre tillfällen och ni förstår att detta var ett sto som kunde springa.

Känslan av att vinna lopp en lördag och vara med i TV har Peter fått uppleva. Det var Västerbo Starlit som 2016 vann på V75 på Färjestad. Niclas Benzon körde Västerbo Starlit till seger i Lars ”Tvåan” Nilssons Minneslopp (för lärlingar) och segern var värd 100 000 kronor.

De senaste två åren har miljonären Monfalcone funnits i Peters träning. En av Peters roligaste segrar togs med Monfalcone när paret vann Interjakts Årjängsmästare 2020 och bättrade på prissumman med 100 000 kronor. Monfalcone var också den häst som tog Peters senaste tränarseger då han i slutet av oktober vann ett lopp för Peter Ådefors i Örebro.

12-åringen Monfalcone , ägd i Årjäng, är för övrigt en av de tre hästar som nu står kvar i Peters stall. Monfalcone får där sällskap av 4-årige Mockinjay (Hard Livin - Eugenie Diamond) och 2-årige Marasso (Tobin Kronos – Enya Boko). Dessa tre kommer Peter nu att träna som amatör.

Det är dessa hästar som ska förlänga Peters segerlista. Första gången Peter fick segerdefilera var för övrigt 2007, då han vann ett ungdomslopp med Cosmoz A.T. på Färjestad. Senaste kusksegern var dan före nyårsafton då han vann på Bjerke (60 000 Norska Kronor i första pris) med lånegodset Jatzy Jazz.

Bilden: Fredrik Berg hjälpte Peter att köra Xanthis Amazing i Åmål, sommaren 2017, sedan tränare Strömberg varit med om en olycka i just Åmål. Som plåster fick alla tre besöka vinnarcirkeln. Foto: Malin Albinsson, TR Bild.

Hasse Svennehed

 

Publicerad onsdag 12 januari 2022. infoarjang@arjang.travsport.se