{{next.header}}
Kanske uppfann Årjänstravet en ny typ av travdag lite i skymundan i lördags. Mixtravet kan vara här för att stanna, för om jag vore travbanechef på någon annan (mindre) bana skulle jag definitivt sätt mig in i vad Mixtrav a la Årjäng är för något.
Snilleblixten bestod i att kombinera en hederligt istrav/bygdetrav med en vanlig travdag. Den senare bestod av fem vanliga lopp med 15 000 kronor till segraren. Men en viktig sak - hederspris till teamet runt segrande häst. Detta räckte för att locka gäster från Åby, Axevalla, Halmstad, Färjestad, Åmål och Norge. Dessutom kördes ett kvallopp. Detta var akt ett i Årjängs koncept.
Akt två ett bygdetrav med fem travlopp, varav två var för ponny, och ytterligare två lopp där det gällde att köra eller rida (ett montélopp) så nära en idealtid som möjligt. På så vis hade Årjängstravet skapat en travdag som innehöll något för alla.
Vi på publikplats lockades med gratis entré, gratis drive in och gratis banprogram. Och visst njuter man lite extra i en varm bil en meter från staketet med ostmacka och kaffekopp en vinterlördag när solen försiktigt tittar fram.
Så skapades Mixdagen
Förr körde Årjängtravet sista travdagen i oktober och sedan hade man årspremiär i mars. Under vintern sökte sig tränarna från västra Värmland till Åmål, Färjestad och Momarkens tävlingar. När säsongen sedan började på hemmaplan i Årjäng körde man hela 24 tävlingsdagar innan man började om i samma hjulspår igen.
Totalt sett körs det numera färre tävlingsdagar inom Värmland/Dal. Om vi tittar på första kvartalet i år så kör varken Åmål eller Arvika något trav. Årjäng hade normalt heller ingen travdag under första kvartalet. Gränsen mot Norge är inte lika lättpasserad som förr i dessa Corona-tider. Återstår Färjestad som drar det tunga lasset och kör tre dagar i januari (en STL-dag), två i februari och tre i mars.
Det är med dessa förutsättningar Årjängstravet gör ett lysande schackdrag och lägger in en travdag i januari (Mix-dagen i lördags) och en i februari (Breddloppsdag den 12 februari).
När man ändå är igång tar man ett grepp om bygdetravet tillsammans med Arvikatravet och skapar en serie som döps till Vintertrav, med totalt sju travdagar i januari, februari och mars. På så vis finns det rikligt med startillfällen under ”hela vintern”.
Hur kunde man då komma på idén att kombinera en breddloppsdag med ett bygdetrav? Värmland/Dal är det område i hela Sverige där det finns flest travklubbar och att uppfinna ytterligare en helgdag är svårt. Så då slog man helt enkelt ihop ett och ett och fick resultatet tre!
Hasse Svennehed
Länk till tävlingsdagarna i Årjäng 2022
Publicerad fredag 4 februari 2022. infoarjang@arjang.travsport.se