Ann-Charlotte Larsson flyttar licensen
Rutinerade travamatören Ann-Charlotte Larsson flyttade under veckan från Hammarö till Arvika och fördjupar där sitt samarbete med Lars-Inge Olsson, uppfödaren till Bråten-hästarna. Flytten innebar också att Ann-Charlotte nu flyttat sin licens från Färjestad till Årjäng.


Ann-Charlotte är 35 år och de tre senaste åren har vi sett henne segerdefilera med Timotejs Fredag, Limus Lissi, Zorro Kronos och Merci Bråten. Alla utom den sistnämnde har hon tränat själv. Hon har också tränarsegrar med Upside Down Cake och Vai Piano i montélopp.

Segern med Merci Bråten togs i juli i Årjäng och det loppet var ett uttagningslopp till Dam-SM. Finalen kördes på Solänget, men där satt man tyvärr fast.

Larssons segrar har kommit hemma i Värmland/Dal, samt på Eskilstuna, Mantorp och Örebro. Men hon har också varit tvåa på Solvalla, Gävle, Axevalla och Romme, så Ann-Charlotte är inte rädd att resa och testa i lite tuffare lopp.

Hon kommer från en travfamilj och hon har tidigare jobbat hos travtränare både i Sverige och Italien. Arbetsgivare här hemma har varit familjen Goop i Kil, samt Joakim Lövgren och Lutfi Kolgjini i Skåne. I Italien jobbade hon hos Pietro Gubellini.

På sin egen träningslista har hon fyra hästar och på Lars-Inges finns nu sju. De två amatörerna kommer att ha sina hästar i var sitt stall, men resvägen mellan stallen är bara fem minuter.

I år har hon som kusk redan kört in mer pengar än ifjol, och nu hoppas hon på att samarbetet med Lars-Inge Olsson ska ge nya segrar.

Lars-Inge och hans fru Maggie har fött upp många bra hästar i Gryttom utanför Edane. Melody Bråten, Marvelous Bråten, Midnight Bråten och Magnifique Bråten tjänade över halvmiljonen. Än bättre var Milton Bråten som fick ihop 1,3 miljoner och Monalisa Bråten som sprang in 1,4 miljoner kronor.

Lars-Inges konceptet har varit att betäcka en egenuppfödd märr med hingst från Valneviken i Segmon. Hästen döps sedan med ett förnamn som börjar på M (kommer från favorithästen Frances Marie) och efternamnet Bråten. Träningen sker sedan på hemmaplan och Lars-Inge har ofta tagit fram hästar som hävdat sig på V75 eller på Solvalla.Kanske kan 1-åringen Maasai Bråten vara nästa ”lördagshäst”.

Dessutom har Lars-Inge haft en förmåga att knyta tvåbenta talanger till sig. Anna Rogell och Paula Gyllenberg är exempel och nu kliver alltså en ny kvinna in i stallet i form av Ann-Charlotte Larsson.Deras första kontakt skedde när Lars-Inge anmälde en av sina hästar till ett lopp på Färjestad och Ann-Charlotte nappade på att köra. Det ena gav det andra och nu önskar vi dem lycka till framöver.

Hasse Svennehed

Publicerad fredag 19 augusti 2022. infoarjang@arjang.travsport.se