Årjängstravet satsar på ungdomar

Nyligen presenterades Travrikes Unga 2021, en gemensam lokal satsning på de kuskar som är 16-25 år. På fredag är det premiär för den serien i Årjäng och samtidigt premiär för nya Juniorchansen, som är en central satsning på unga kuskar. Lägg därtill att elever på Årjängstravets populära och prisade travskola förra veckan uppmärksammades när Svenska Ponnytrav Förbundet (SPTF) arrangerade sin årliga ponnytravgala och man förstår att man från Årjängstravet jobbar för att ungdomarna ska välkomnas in i sporten på allra bästa sätt.


Från nyår får inte kuskar och ryttare som inte fyllt 18 år delta i lopp där det arrangeras spel. För att de ändå ska få köra uppfanns Juniorchansen, där minderåriga kuskar möter äldre i vanliga tävlingslopp – fast utan spel. Totalt kommer ca 350 lopp med namnet Juniorchansen att köras under 2021 och på fredag kväll körs det en Juniorchans för första gången i Årjäng.

Nu har det inte körts många sådana här lopp än men den kusk som lyckats bäst är Gustav Johansson från Halmstad och han kommer till Årjäng på fredag. Med sig har han Max Karlsson, Alex Persson och Axel Ritzman. Alla fyra har licens i Halmstad men reser på fredag 35 mil norröver!

24-årige Max Karlsson nybliven vinnare på STL, har faktiskt en koppling till Årjäng då han har ett sponsoravtal med Årjängsföretaget Interjakt. Till vardags jobbar han hos Peter Untersteiner, men på fredag kör han Årjängs-tränat då han ska köra Christina Tilps Qrystal Roc för första gången.

Köra Årjängs-tränat ska Selma Lindberg också göra. Hon är 16 år och yngst av alla kuskarna i Juniorchansen. Än så länge har hon bara kört ett lopp. Nu blir det premiär på hemmaplan, bakom Per Ludvig Nilsens Lovely Vacation. Det kommer säkert gå bra då Selma (född 2005) är oerhört rutinerad - dotter till Kristian Lindberg - och med en lång ponnykarriär bakom sig. Signe går nu i årskurs nio och ska sommarjobba hos Per Linderoth på Östersundstravet.Selma tillsammans med sin egna häst Edler

Både Selma och lillasystern Signe har gått den långa vägen i vårt stall men även i Årjängstravets travskola, berättar mamma Caroline Andersson - som själv vunnit på V75.

Selma var för övrigt en av de som prisades på Ponnytravgalan. Totalt delade man ut tre ungdomsstipendium. Ett gick till Selma som man såg som en förebild inom ponnytravet och för hennes engagemang i Värmlands Ponny Trav Sällskap (VPTS).

SM-vinnaren Micklo Nick som tränas av Caroline Mattsson och ägs av Cecilia Karlsson utnämndes till Årets montéponny i kategori B. Sist men inte minst blev Lea Mattsson Årets komet. Totalt tog hon 14 segrar under 2020, inkluderat SM-vinsten med Micklo Nick.

Ytterligare ett hemmaekipage finns i startlistan. Rutinerade Gunnar Kylén, som länge haft en mentorsroll för grannen Frida Johansson (född 2003), har anmält C.C.Boy, som Frida var trea med senast i Åmål.

Frida började köra lopp ifjol och redan under sin första säsong fick hon vinna. Inför fredagens start ligger man lågt från stallet och någon vinnarchans tror man inte på, från åttonde spår bakom startbilen. Precis som för flera andra är man mer ute efter att genomföra loppet på ett bra sätt.

Men Frida vill säkert få med sig några poäng i nya serien Travrikes Unga 2021. Hon ligger trea i den serien med sju poäng fram till 25 april. Hela 24 lopp ingår i serien som har final den 17 oktober. Travrikes Unga 2021 är ett samarbete mellan Årjängstravet och deras grannbanor och ytterligare ett satsning från Årjängstravet där undomar och sport prioriteras.

Frida efter seger i Åmål 2020

För övrigt kör man åtta lopp i Årjäng på fredag. I startlistorna hittar vi toppkuskar som Björn Goop, Carl Johan Jepson, Rikard Skoglund och Stefan Persson. Björn Goop, Sveriges segerrikaste kusk åren 2004-2015, är förresten en av alla de som började inom travet med just ponnytrav. Kanske är det därför han nu stöttar Årjängs ungdomssatsning genom att anmäla en häst till dagens inledande lopp – Travrikes Unga 2021.

Björn Goop hade regnbågen i ryggen ifjol efter seger med Zap Di Girifalo 11 juli 

 

Hasse Svennehed

Läs om Årjängstravets unga kuskar på länken nedan