Vem var Gazza Degato?

Årjängs Stora Sprinterlopp känner de flesta travintresserade till. Loppet har lockat massvis med stjärnhästar genom åren och minst en halv miljon personer har kantat banan för att se loppet. Årets upplaga körs lördagen den 17 juli och segraren får en halv miljon kronor. Årets högsta prissumma i Årjäng. Men loppet har ett namn till då det heter Gazza Degatos Minneslopp. Men vem var han?


Tom Horpestad kom från Norge och etablerade sig i Årjäng i slutet av 1997. Efter att ha lyckats bra med avkommor till Alf Palema köpte Tom åt norske hästägaren Tore Gard en hingst efter Alf Palema döpt till Gazza Degato, på Kriterieauktionen 2001. Tre år senare vann de det finaste en 4-åring kan vinna – Svensk Trav-Derby på Jägersro med 1 600 000 kronor i första pris.

Redan som 3-åring hade Gazza Degato visat vilken stjärna han var. Totalt vann han åtta lopp då och var tvåa i E3-revanchen både på Bergsåker och på Örebro. Han var även finalist i Svenskt Trav-Kriterium efter att ha vunnit sitt uttagningslopp på Solvalla.

 Som 4-åring prickade Gazza formen maximalt. Han vann ett 4-åringslopp på Axevalla 23 juli, fortsatte sedan med ett 4-åringslopp kallat ”Derbyt nästa” på Åby den 12 augusti, uttagningsloppet till Derbyt på Jägersro vann han den 24 augusti och själva Derbyt den 5 september. Fyra raka som blev fem när han dessutom vann Axel Jensens Minneslopp, före Thai Tanic, på Bjerke den 26 september.

Som 5-årng gjorde Gazza 11 starter och var bland de tre första åtta gånger. Han bättrade på prispengarna med nästan en miljon och vann på Axevalla på nya rekordet 11,2ak. En av höjdpunkterna var också andraplatsen i Europeiska Femåringschampionatet på Vincennes i Paris. Gazza gick 11,4am på Vincennes stora bana men fick ge sig för Mara Bourbon (Jean Pierre Dubois) i ett av sitt livs bästa loop.

Som 6-åring hade han ingen dålig säsong men han mötte de bästa. Han vann Gulddivisionen på Axevalla och Örebro, var trea i ett stenhårt Sundsvalls Open Trot och fyra i SM på Åby. Men det skulle bli hans sista säsong för i slutet av året skadade han sig i Frankrike och på våren som 7-åring gick det illa på hemmaplan då han fick en fraktur i en has.

Totalt gjorde Gazza Degato 57 starter, tog 25 segrar (alla med Tom Horpestad som kusk) och sprang in över 5,3 miljoner kronor. En av få klassiska vinnare från Värmland och därmed också en av de allra största någonsin från länet!

Fotnot 1:

Gazza Degato var med i Årjängs Stora Sprinterlopp 2006, för 15 år sedan. Digger Crown vann före Thai Tanic och Gazza hade tyvärr galoppskorna på sig den gången.

Fotnot 2:

Totalt startade Gazza Degato fem gånger och tog två segrar på hemmabanan i Årjäng. Dels hans första start i livet den 6 april 2003 då han vann på 19,9m. Och dels Midsommarloppet 2006 då han med 13,0ak vann före Makhtoub Jet.

Fotnot 3:

Gazza vann lopp på Axevalla (3), Bjerke (5), Drammen (1), Färjestad (1), Jägersro (2), Momarken (1), Mantorp (1), Solvalla (1), Åby (5), Årjäng (2) och Örebro (3).

Fotnot 4:

Som klassiska lopp brukar man räkna Uppfödningslöpningen för 2-åringar, Svenskt Trav-Kriterium för 3-åringar och Svenskt Trav-Derby för 4-åringar.

 

Hasse Svennehed

Publicerad torsdag 17 juni 2021. infoarjang@arjang.travsport.se