Mats Andersson flyttar till Rättvik

Meriterade Mats Andersson - proffstränare sedan 1999 i Årjäng - flyttar nu till Rättvik och fortsätter sin långvariga och framgångsrika tränarverksamhet därifrån. Mats tog sin första seger för snart 50 år sedan och har haft en osviklig förmåga att plocka fram bra hästar, främst kallblod. Vi förknippar honom med Karpen, Erk Tron, Ulunda och Höstbo Fredrik, idel topphästar.


Första segern tog Mats med Anfo en sommardag 1972 i Åmål. Anfo var en av flera varmblod som amatören Mats tävlade med. Jag minns också Zepp, Friedrich R. och Bull Joy. Sedan dess har han ca 170 segrar som kusk och ca 150 som proffstränare. Men det är inte vilka segrar som helst.

Högst smäller segern i Svensk Mästerskap för kallblod med Höstbo Fredrik 2012. Höstbo Fredrik ( efter Järvsöfaks) hade en enorm formtopp i augusti 2012. Först vann han en final i Dubbelcupen i Gävle och fick 200 000 kronor för att lördagen därpå vinna SM på Bergsåker och bärga ytterligare 250 000 kronor. Två segrar på V75 på åtta dagar gjorde att Höstbo Fredrik och Mats blev näst intill rikskändisar. Vid båda segrarna satt Jorma Kontio i sulkyn. Men Fredrik har även ett SM-silver i monté från 2014 då han och Jenny Sjöqvist var en halv längd från att vinna. Totalt vann Höstbo Fredrik 32 lopp, sprang in 2,5 miljon och noterade två svenska rekord.

De senaste åren har Bilbo B.S. (även han efter Järvsöfaks) varit stallets stjärna. 34 gånger har han varit bland de tre första på sina 109 starter och totalt har han tjänat 1,2 miljoner kronor. Största segern kom i Solos lopp 2019 då han och Carl Johan Jepson spårade hela vägen på rekordet 23,2m. 125 000 kronor var den segern värd.

Solos lopp på Åby var Mats två i 1975 med Julunda, vann gjorde favoriten Greivin. Julunda var lite av specialist på Solos lopp då hon vann både 1970 och 1974 med Mats granne Sören Jakobsson (son till Evert som var champion i Årjäng 1966). Julunda lämnade sedan Ulunda (född 1983 med Säterbest som pappa). Ulunda tränades av Mats och aspirerade under en period på titeln Sveriges bästa sto. Hon slog sex svenska rekord. Fyra för Mats och två för Mats pappa Gösta. Fortast gick det i just Rättvik en midsommarhelg 1989 då hon med 25,5k slog svensk rekord för 6-åriga och äldre kallblodiga ston. Mats har för övrigt även kört Svenskt rekord (1987) med Lundsätra (helsyster till Ulunda) och (1998) med Greison (Jerry Nilsson tränade).

Ulunda var så bra så att hon som unghäst var flera storlopp i Norge och satte dubbla banrekord på Bjerke. 1987 mötte hon hingstarna i kallblodsderbyt och var trea. Slogum Jim och Gunnar Eggen vann. Tre år senare fick Mats glädja sig åt att Erk Tron vann samma lopp. Sven Abenius tränade och Åke Sundberg körde men Mats var en viktig kugge i teamet runt Erk Tron, liksom samma stalls Karpen. Erk Tron (uppfödd i Töcksfors) debuterade med seger för Mats i Lindesberg sommaren 1989. Senare samma höst vann man Danneros Stora 3-åringslopp.

Karpen (samma mamma som Svinten) startade 357 gånger, varav 73 gånger i Årjäng, där han också debuterade i april 1983. Karpen tjänade nästan en miljon kronor och kördes av 42 kuskar, men den som körde honom flest gånger var Mats Andersson. Karpen avslutade sin tävlingskarriär hos Mats och det var också hos Mats han fick en fin tid som pensionär. Årjängstravet hyllade Karpen med ett eget lopp 2008.

Mats har haft en lång och framgångsrik karriär. Vi har bara nämnt några av hans alla hästar. Listan kan göras så mycket längre. Vi tänker på Turbo Rigel (Egnells år 2000), Kong Henry, Fraun Bron, Rimfrost och Stommens Arvid, men det finns många fler.

Självklart kommer Mats att lyckas även i Rättvik och det troliga är att han då och då kommer tillbaka till Årjäng och selar ut en vinnare eller två.

Lycka till Mats!

Hasse Svennehed

 

 

 

Publicerad torsdag 10 juni 2021. infoarjang@arjang.travsport.se