Under Elitloppsöndagen vann stoet Wild Love långloppet Harper Hanovers lopp på världsrekordtid och tjänade en miljon kronor. Nu vill alla arrangörer i Sverige att hon ska starta hos dem, men Säffle-bördige Bengt Simberg som äger hästen har planen klar.


 • Jag har sett topphästarna i Årjängs Stora många gånger och alltid önskat att jag skulle kunna få en häst som kan starta där. Nu har jag en häst som duger och då får vi hoppas att min dröm slår in säger Bengt.

Bengt Simberg var en gång i tiden en bra skidåkare. Tillsammans med brodern Per och många andra duktiga körde han för Gillberga SK. I Vasaloppet 1973 var han 22:a på en tid strax under fem timmar.

 • Jag ledde loppet vid Mångsbodarna (andra vätskekontrollen) men orkade inte följa med elitåkarna. Finnen Pauli Siitonen vann på 4.42, så jag var inte så långt efter i mål säger Bengt som totalt körde sex Vasalopp.

Bengt kan träna hästar också. Hans Wild Love har nu tjänat över fem miljoner efter segrar både i Sverige och Frankrike.

När Bengt bodde i Värmland var han grisbonde. Numera bor han i Munka Ljungby och är pensionär. Men han jobbade heltid som hovslagare i många år.

 • Jag har skott en del i mitt liv och jag inspirerades av Hilmer Haglund på Färjestad. Så småningom utbildade jag mig och idag har jag gesällbrev säger Bengt.

Men vi tar det från början. När Bengt bodde i Säffle så var han travamatör och tränade häst på kvällar och helger. Både Retroaktiv och Night Way gick bra och vann en del segrar och Bengt själv har också segerdefilerat.

 • Jag har kört 25 lopp och vunnit tre, men för det mesta var det andra som körde åt mig berättar Bengt.

Som pensionär tänkte han återuppta hästägandet och på Kriterieauktionen 2015 köpte han Wild Love för 35 000 kronor. Hon har en mycket fin stamtavla (Love You – Twins Wilda) och att Bengt fick köpa henne så billigt berodde på att hon var liten.

 • Hon var 1.52 vid auktionen men har nu växt till 1.56 berättar Bengt, som än idag knappt förstår hur han kunde få köpa Wild Love så billigt.

Två år senare debuterade hon i Halmstad. Galopp och diskad i första starten men sedan har det mesta fungerat bra. I tredje starten kom första segern.

Några höjdpunkter ur hennes karriär:

 • 2018 vann hon ett försök i Diamantstoet på Jägersro med sex längder. Tiden? 11,8am.
 • 2020 vann hon en silvermedalj i Sto-SM. Hon var en halv längd efter Hevin Boko men slog Mellby Free, Dear Friend och Racing Brodda.
 • 2020 slog hon också ett svenskt rekord genom seger i Kalmar.
 • I år har hon vunnit tre lopp i Frankrike, två av dem på Vincennes i Paris.
 • När hon vann Harper Hanovers lopp på Solvalla på 11,9 över 3 180 var det världsrekord.

När jag ber Bengt om att göra en lista så ser den ut så här:

 • Hennes V75/STL-segrar och speciellt den första på Mantorp 2018.
 • Första segern på Vincennes.
 • Segern i Silverdivisionen på Åby ifjol då hon var enda sto i loppet.
 • Segern på Solvalla i Harper Hanovers lopp.

Nu har Wild Love startat 83 gånger och vunnit 23 lopp. Lägg därtill 9 andrapris och 13 tredjeplatser och alla förstår att Bengt älskar sin Wild Love.

Och hennes fans blir bara fler och fler. I ett halvår har Wild Love och Bengt varit stationerade nere på träningscampen Grobois i Paris hos svensken Anders Lindqvist, och på kuppen blivit lite av folkets häst. Efter en gemensam turné i Sverige och starter i Östersund och Boden stannar nu Wild Love och Bengt i Munka Ljungby. Bengt återtar tränaransvaret för sin häst och siktet är nu inställt mot Värmland och Årjängs Stora Sprinterlopp.

 • Wild Love blev lite öm i hovarna till slut i Boden. Hon är 20 meter bättre barfota så nu åker vi hem och låter fötterna växa ut och laddar för ett besök i Årjäng säger Bengt.
 • Jag har sett Miss Golden, Metro Star, Janeiro, Shatter Way och Sören Nordins stjärnhästar från förr i tiden i Årjäng och nu hoppas jag kunna vara med själv och att min dröm blir sann så att vi kan starta i Årjäng avslutar Bengt.

Fotnot 1: Wild Love har aldrig tidigare startat i Årjäng.

Fotnot 2: Wild Love har vunnit 23 lopp. Tre i Frankrike där Prat Alexis kört, totalt har Prat 114 segrar och honom har Bengt kommit i kontakt med via Anders Lindqvist.

Fotnot 3: Övriga 20 segrar har Wild Love tagit med Kevin Oscarsson (16), Stefan Persson (2), Kaj Jönsson (1) och Jonna Jinesjö (1).

Fotnot 4: Wild Loves autorekord över kort distans är 10,7 från  när hon vann Henning Krafts Minne på Åby ifjol. En putsning av det rekordet kan vara möjligt på Årjängs snabba bana och leda till ett ännu större avelsvärde på Wild Love.

Bilden: Bengt Simberg, Wild Love och Anders Lindqvist. Foto: Mikael Wikner – TR Bild.

Hasse Svennehed

Publicerad onsdag 23 juni 2021. infoarjang@arjang.travsport.se