Från Elitloppet till Årjängs Stora: Hickothepooh

Historien om Hickothepooh innehåller så mycket. Han är uppfödd av en familj i lilla samhället Koppom, han är ägd av en kille som växte upp i Litauen och som kom till Norge för ett sommarjobb, en annan delägare gick bort i cancer, samma sjukdom som hästens tränare nu brottas med och han körs av en av Norges framgångsrikaste kuskar. Dessutom var hästen millimeter från att mista livet i en olycka. Men, i början av maj vann han som förste norsk Finlandia Ajo, Finlands största travlopp, och i helgen var han med i Elitloppet på Solvalla. Hur är det möjligt?


Vi tar det från början. 2010 köpte Torbjörn och Birgitta Selvåg fölstoet Hilarious Face och betäckte med SM-vinnaren Triton Sund. Resultatet blev Hickothepooh, som såg dagens ljus den 2 juni 2012, bara dagar efter att Commander Crowe vunnit det årets Elitlopp. Commander Crowe var för övrigt hästen som Triton Sund slog när han vann sitt Svenska Mästerskap 2008.

50-årige Torbjörn Selvåg är egentligen norrman, men sedan 2006 bor han med fru Birgitta i Koppom. Familjen har haft några travare men de har också satsat på en liten avelsverksamhet. När de 2012 fick Hickothepooh kunde de inte drömma om att den lilla krabaten några år senare skulle vinna ”Finlands Elitlopp” på 09,9ak och belönas med 1,1 miljoner kronor. Och dessutom få en inbjudan till Elitloppet på Solvalla.

  • Birgitta och jag har alltid haft en dröm om att en våra uppfödda hästar ska starta under Elitloppshelgen. Men aldrig har vi drömt om en start i Elitloppet för det har känts overkligt. Men nu fick vi uppleva det berättar Torbjörn.
  • Vi hade lite förhoppningar om att Hickothepooh skulle bli bra, då Hilarious Face var helsyster till Pine Dust, men att han skulle bli så här bra - kunde vi bara drömma om.
  • Triton Sund valde vi bland annat för att vi ville ha in Viking Kronos blod i vår avkomma och vi bestämde oss när vi på TV såg topplopp efter topplopp av Triton Sund.
  • Namnet är för övrigt en sammansättning av ”Hicko” som kommer från en tidigare häst vi haft och ”thepooh” som kommer från det engelska namnet på Nalle Puh fortsätter Torbjörn.

När Hickothepooh skulle säljas som katalognummer 89 på Bjerkeauktionen den 6 september 2013 fanns där ett par mycket intresserade kompisar som köpte Koppom-hästen. De hade haft häst med samma stam tidigare och de hade också sett Triton Sunds SM-lopp och bestämt sig för att en avkomma efter honom ville de ha.

Ernestas Tijunelis, från början kommen från Litauen, var en av de två. Han började 2004 ett sommarjobb hos Trond ”Bullern” Anderssen och Kristian Malmin i Hönefoss nordväst om Oslo. Ernestas är fortfarande kvar 17 år senare.

Ernestas kompis som från början var delägare i Hickothepooh, gick tyvärr bort i cancer 2014. En sjukdom som Trond Anderssen just nu kämpar emot. I stallet finns ca 90 hästar bland annat STL-profilen Floris Baldwin (som senast var tvåa efter Elitloppstrean Gareth Boko i Gulddivisionen i Gävle). Trond förknippas med många topphästar, bland annat Yarrah Boko (även han SM-vinnare på Åby), Thai Tanic och Lome Kongen.

Hickothepooh debuterade 2015 som 3-åring. Sedan dess har han tjänat ett sexsiffrigt belopp varje år. 2018 och 2020 över en halv miljon. 2021 blir hans första år då han tjänat över miljonen (norska kronor). Men hans liv hade kunnat ta slut 2019 då han var med om en olycka. Hästen skar sig (en mm från huvudpulsådern) på en stålkant i samband med en lastning på ett flygplan och fick sys med 60 stygn. Hickothepooh lyckades sedan tas sig tillbaka genom dressyr- och simträning.

I Finlandia Ajo fick han sitt drömlopp med bra tempo och stark spurt från sista häst till lätt vinst. I Elitloppet körde man sakta i hans försök och Hickothepooh fick då inte sitt optimala lopp utan blev sexa. Formen är det dock inget fel på utan hästen matchas i de större sammanhangen framöver.

Kommer han att starta i Årjängs Stora?

  • Man vet aldrig med hästar då de är av kött och blod, men jag har i alla fall bett dem starta avslutar Torbjörn Selvåg.

Fotnot: Hickothepooh har sedan tidigare fyra segrar i Sverige. Senaste segern från Solvallas STL-finaler Annandag Jul 2020 då han och Örjan Kihlström vann Silverdivisionen på 11,9am. Sedan har han en seger på Åby 2017, då han i december vann med sju längder på 14,1am. Även det i december och kusken då var Vidar Hop.

Vidar (född 1958) som numera är ordinarie kusk bakom ”Hicko” är en av giganterna i Norge. Totalt har han vunnit över 4 300 lopp och han har en del rutin då han kört 42 300 lopp (näst mest i Norge).

Har då Hickothepooh startat i Värmland förut? Jo flera gånger och han har tom vunnit två lopp. Ett i Årjäng i april 2018 då han via 13,1am vann Restaurang Travmuseets lopp med 2,5 längd. Dessutom ett på Färjestad i augusti 2018, då han segrade på 11,0ak.

Bilden: Ernestas Tijunelis och Hickothepooh. Foto: Roger Svalsröd.

Hasse Svennehed

Publicerad onsdag 2 juni 2021. infoarjang@arjang.travsport.se