Här är hemmahästarna på lördag

Fem hemmahästar tar sats mot Stortravet på lördag. De ska då mäta sina krafter med övriga Sverige, i travets elitserie. Vilket inte är lätt. En av de fem är Merete Larsens Pacific Kingdom och han framstår som det stora hemmahoppet i tipsen.


Merete Larsen har haft häst i hela sitt liv och tidigare haft framgångar med flera egna uppfödningar där Pacific Joy är ett namn som säkert många kommer ihåg. Hästen vann 17 lopp och var som bäst tvåa på V75.

Snäppet bättre har det i år gått för 9-åringen Pacific Kingdom. Meretes häst vann ett Klass II-försök i februari och var sedan tvåa i finalen på Solvalla. Senast, i början av juli, vann han på nytt rekord på Färjestad och nu fick han ett perfekt läge i Klass I på lördag.

– Han känns mycket fin här hemma och är nog i sitt livs form. Vi siktar på ledningen och hoppas att han spårar ända hem säger en förhoppningsfull Merete Larsen.

En annan skicklig amatörtränare är Helena Edlund, som en gång i tiden jobbade hos Stig H Johansson. Hon har också jobbat på ATG och varit funktionär på flera travbanor. Numer är hon engagerad i Silleruds Travklubb och tränar fyra hästar i just Sillerud. Stallets stjärna är Beartime som på lördag startar i Silverdivisionen.

–  Hästen är fin i jobben. Femte spår med autostart är ett bra utgångsläge och lång distans är jag inte rädd för. Men det är ett stentufft lopp där vi möter många bra säger Edlund, som ligger lite lågt.

Magnus Jakobsson, en gång i tiden lärling i Årjäng, kör på lördag Global Virgin i STL Diamantstoet. Tränar gör Birger Pettersson Wiik, som tycker att allt ser bra ut inför lördagen.

–  Hon gick sista jobbet i tisdags och det var bara bra. Vi kör barfota igen och hoppas att det ska ha samma positiva växel som senast i Örebro säger Birger.

Loppet i Örebro vann hon på 14,3am med nio längder efter att ha avslutat sista halvvarvet efter 10,1. Gör hon om samma prestation kan hon vara långt fram. Men motstånd saknas inte och favoriten Svecak Palema såg inte det minsta ansträngd ut när hon vann på 13,0am senast på Solvalla.

Gunnar Kylén, ytterligare en amatör från Sillerud, selar på lördag ut Mine Lotta i Erik Perssons Memorial. Mine Lotta var något av ett problembarn när hon kom till Gunnar. Nu några år senare har hon vunnit sex lopp och tjänat 350 000 kronor.

–  Men på lördag är vi glada om vi kan få en matlapp berättar Gunnar då Mine Lotta haft problem med luftvägarna. Nu är hon behandlad och vi har ridtränat henne så jag tror hon är i gott slag igen säger Gunnar som hoppas på en vilsam resa invändigt.

Återstår Kristians Lindbergs Himalaya Sisu som går ut i Klass II och hon blir bara bättre och bättre. Två snygga femettor i Svensk Travsports Unghästserie har det blivit i år och senast gick hon 11,7ak som fyra i ett kval till Stosprintern.

–  Hästen är rejäl och bra på alla vis och hon gör sitt bästa hela tiden. Men läget är inte optimalt med bakspår över kort distans säger Kristian Lindberg.

Svaret på hur det går för hemmahoppen får du på lördag!

–  Vi håller tummarna för alla våra aktiva under Stortravet, även inräknat de utanför STL givetvis, säger Johanna Karlin, travbanechef på Årjängstravet.

Fakta:

Hemmahästar på lördag

Lopp 6: Himalaya Sisu, STL Klass II, V75-2
Lopp 7: Beartime, Silverdivisionen, V75-3
Lopp 8: Mine Lotta, Erik Perssons Memorial, STL Kallblodsdivisionen, V75-4
Lopp 9: Pacific Kingdom, STL Klass I, V75-5
Lopp 10: Global Virgin, STL Diamantstoet, V75-6

 

Hasse Svennehed

 

 

 

 

 

Publicerad torsdag 15 juli 2021. infoarjang@arjang.travsport.se