Från Elitloppet till Årjängs Stora: Topphästar försöker ta sig till Årjängs Stora via Bergslagsloppet

Anmälan till Bergslagsloppet som körs på Lindesberg onsdag 7 juli är klar. Nytt för i år är att segraren där garanteras en plats i Årjängs Stora Sprinterlopp som körs lördagen den 17 juli. I startlistan till Bergslagsloppet hittar vi flera topphästar, men den som sticker ut är vinnaren av Hugo Åbergs Memorial ifjol – Double Exposure.


Bergslagsloppet har körts sedan 1978 och de två första åren vann Sugarbowl Hanover och Berndt Lindstedt. Ifjol vann tränaren Daniel Redén och kusken Örjan Kihlström med Missle Hill. Paret har haft en kuslig träffsäkerhet i Bergslagsloppet med fyra segrar de senaste sex åren och i år kan de vinna med Double Exposure.

Double Exposure tävlade i USA som 2- och 3-åring och största framgången noterade hon vid seger i The Goldsmith Maid-finalen på Meadowlands i november som 2-åring. Totalt sprang hon i Nordamerika in 310 517 dollar och vann sex lopp på 19 starter.

Efter att ha importerats till Sverige så är största framgången segern i Åbergs ifjol då hon vann på 09,2ak, som var nytt banrekord för 5-åriga och äldre utländska ston. Men hon har även varit två i Östersunds Stora Pris och i Finlandia Ajo på Vermo i Finland.

Totalt har hon nu gjort 50 starter och vunnit 23. Prispengarna står nu på 8,2 miljoner kronor och hennes rekord är 09,2ak - från Åbergs-segern. Under 10,0 har hon för övrigt sprungit vid ett eller flera tillfället de tre senaste åren.

Segern i Åbergs sticker ut då hon utklassade många topphästar och vann med tre längder. I det slagna fältet fanns Cokstile, Tae Kwon Deo, Ecurie D., Racing Mange, Milligan’s School, Zarenne Fas, Blu du Gers och Vitruvio. Vilket gäng!

Tränaren Redén liknande henne då vid en viss Delicious U.S. (märren som slog flera världsrekord och vann Årjängs Stora 2015).

Form är dock färskvara. I år har Double Exposure bara startat två gånger. Båda i maj. I årsdebuten var hon sexa i Meadow Roads lopp. Under Elitloppshelgen var hon ute i Lady Snärts lopp, där hon blev trea efter Billie de Montfort och Hevin Boko. Double Exposures hade ingen tur i spårlottningen utan hamnade i invändigt i andra ledet.

Startlistan till Bergslagsloppet (1 640 meter, autostart)

Nr, Häst, kusk

1) King On The Hill – Mats E Djuse
2) Mr Golden Quick – Jorma Kontio
3) Ajlexes Cubano – Tomas Pettersson
4) Speedy Face – Wilhelm Paal
5) Candor Hall – Kaj Widell
6) Esprit Sisu – Daniel Wäjersten
7) Diamanten – Björn Goop
8) Betting Rebel – Andreas Lövdal
9) Double Exposure – Örjan Kihlström
10) Global Undecided – Claes Sjöström

Bilden: Double Exposure vinner Åbergs på Jägersro. Foto: Mikael Rosenquist - TR Bild.

Hasse Svennehed

 

Publicerad fredag 2 juli 2021. infoarjang@arjang.travsport.se