Vad gäller i Norge för dig som vill tävla?

En uppdatering om läget för dig som vill resa in i Norge som aktiv och tävla efter kontakt med DNT och egen inläsning.


Fram tills 2 augusti har reglerna varit 24-h-test, snabbtest vid gränsen och karantänkrav 10 dagar för inresa i Norge. Många undantag finns, exempelvis arbetspendlande kontinuerligt, läs mer om undantag via länkarna längre ned.

Från 2 augusti krävs inte karantän för dig som reser in i Norge som det varit fram tills nu eftersom vår region blivit grön. 24-h-test och snabbtest vid gränsen eller uppvisande av två giltiga vaccinationer i vaccinationspass/bevis/certifikat krävs. Har du haft covid-19 senaste 6 månaderna räknas det också som fullvaccinatation, bevis krävs.

Detta gäller så länge Sverige är grönt och det kan ändras snabbt. På fredagar publicerar regjeringen i Norge om det ändras från natten till måndag och risken är stor att vår region blir orange redan på måndag enligt norsk press och publicerade siffror.

Det är alltså svårt att veta om dessa lättare regler gäller nästa vecka om du anmäler häst till start denna vecka. En rekommendation är att ta det säkra före det osäkra och enbart anmäla om du är fullvaccinerad.

Nyckeln till att kunna starta obehindrat i Norge är alltså fullvaccination och att du har certifikat som visar det dessutom. Då kan du resa över även om Sverige blir orange så som reglerna ligger just nu.

Har du f-skatt sedel och ses som arbetande har karantän gällt ändå. Det enda undantaget har varit om du räknats till kategorin stadigvarande arbetande i Norge. Du åker då med visst intervall över gränsen och har uppvisat negativt test med 7 dagars mellanrum. 

Är du norsk medborgare har du lättare regler, läs mer i länkarna.

Läs mer på regjeringen.no om inresereglerna genom att klicka här

Läs mer på utlendningsdiktoratet

Vad gäller på plats på en travbana i Norge?
Köer förekommer vid gränsen, ofta minst 30 minuter, ibland längre och det bör man ha med sig i beräkningen vid resa. Vissa tidpunkter är det mer tryck än andra.

Travbanorna gör inga egna kontroller utan det är gränsen som är platsen där kontroller och tester genomförs. Endast nödvändiga personer för att genomföra tävlingen gäller även där och man behöver inte meddela innan vilka som ska med hästen. Klicka för mer information från DNT.

Resevaterar för feltolkning och skrivfel. Läs gärna på själv också om du ska resa över vad som gäller vid just den tidpunkten eftersom det kan ändras på kort varsel.

/Johanna Karlin

Publicerad torsdag 5 augusti 2021. infoarjang@arjang.travsport.se