Samarbete för satsning på unga genom mental träning

Tillsammans med lokala partnern Aircoil satsar Årjängstravet på ungdomarna och banans tränare och kuskar i samarbete med Stig Wiklund som är mental coach och känd ifrån idrotten och travet. Årjängstravet har under 2021 satsat extra hårt på Travskolan, ungdomssporten ponnytravet samt ungdomarna inom storhästtravet. Nu satsas det vidare på både ungdomarna och banans aktiva med fokus på mental träning och det coachande förhållningssättet.


Stig Wiklund har coachat många stjärnor genom åren och namn som Frida Karlsson, Johan Olsson och Robert Bergh kan nämnas. Stig ser fram emot samarbetet och tycker det är kul att få vara med och bidra. ”Så himla bra och inspirerande att Årjängstravet gör den här satsningen på mental träning/det coachande förhållningssättet. Det gäller att möta framtiden och då är det viktigt att ligga i framkant.” säger Stig Wiklund.


Travskolan på Årjängstravet har aldrig haft så många elever så tidigt på säsongen och nådde målet 100 elever under juni månad. Utvecklingen i verksamheten har varit otrolig. I just Travskolan har majoriteten av de unga ponnytravkuskar och -ryttare gått som nu skördar framgångar i hela travsverige. Från ponnytravet ska sedan klivet tas upp till det stora travet. En nysatsning under 2021 kallad ”Travrikes Unga” är en kuskserie inom det stora travet där unga inom regionen Värmland och Dalsland erbjuds lopp på regionens fyra banor. Fokus är rekrytering och att erbjuda en plattform där man platsar som yngre och orutinerad i kombination med coaching av lokala kuskar. Nu vill travbanechef och projektledare för kuskserien Johanna Karlin ta det hela steget vidare.  

”De aktiva unga inom travsporten vill framåt och drömmer om karriärer inom travet, som kuskar, ryttare och tränare och vill få chansen att delta i fler lopp och syssla mer med häst. Vissa drömmer större och vissa vill ha travet som en fin hobby. Jag skulle vilja ge de unga verktyg för att de ska stärkas, våga och tro på sig själva. Detsamma gäller vår tränarkår som jag också vill inspirera med hjälp av Stig. Det finns mycket i hur vi själva tänker och agerar som påverkar de resultat vi får och når. Travsport innebär tävling och det finns moment och bitar i utövandet som kan upplevas pressande och om man har möjlighet att förhålla sig till det på ett bra sätt vinner man mycket.
säger Johanna Karlin, Årjängstravet.


Aircoil var i år intresserade av en ny tvist på sitt partnerskap med Årjängstravet och nappade snabbt på idén om att satsa på ungdomarna med fokus på den mentala biten. Aircoils medarbetare Katrin Johansson och Jenny Eriksson uttrycker: Vi på Aircoil är stolta och glada över att ha möjlighet att bidra lokalt på ungdomssatsningar. Att uppmuntra till olika intressen och aktiviteter och visa på att det finns något för alla! Kan vi hjälpa till att göra Årjäng till en mer attraktiv kommun för unga människor så gör vi det.


Samarbetet med Stig sker under en heldag tisdag 7 september där dagen uppdelas i tre pass, ett för Aircoil med personal, ett för ungdomar kopplade till Travskolan och Årjängstravet samt ett för personal och aktiva kuskar och tränare på kvällen som avslutning.


imagebsmsb.png    image2n54v.png    imagezag6sj.png

 

Vid frågor kontakta
Johanna Karlin, travbanechef                                                      Årjängstravet                                                                                  
0573-63 85 61 073-83 41 776                                                      
johanna.karlin@arjang.travsport.se   

 

          

Publicerad torsdag 5 augusti 2021. infoarjang@arjang.travsport.se