Årjängtravet satsar på sporten

När Årjängstravet på söndag kör årets tredje travdag kommer många travintresserade att ha flera anledningar att följa loppen. Intressanta ekipage kommer från bland annat Solvalla och Åby. Många från Norge ser vi i DubbelCupen och Sleipner Cup. Dessutom med Grand Slam 75 (GS75). Lägg därtill en premiär! Even Elvenes och Johannes Youssef kommer från klockan 13.00 på söndag sända live via Facebook och där belysa dagen ur en sportslig synvinkel.


Att ett försök till DubbelCupen för kallblod körs i Årjäng på söndag känns naturligt. Årjäng och Västra Värmland har alltid var ett stark kallblodsdistrikt, vilket bevisats gång efter annan genom duktigt hästfolk, bra hästar, svenska rekordhållare, vinnare av Derbyn och Svenska Mästare.

Första loppet i Årjäng 1936 var ett kallblodslopp och att kallblodslandskampen kördes i Årjäng en gång på 80-talet var ingen slump. Året var för övrigt 1982 och vinnaren hette Sjunga Best (invald i Hall Of Fame 2014).

Årjängstravets största kallblodslopp är Erik Perssons Memorial som körts sedan 1942. Topphäst efter topphäst finns i listan över tidigare vinnare. Vi nöjer oss med att säga att de senaste tre åren har Granetta, U.R.Faxe och Månlykke A.M. vunnit loppet och belönats med 200 000 kronor. Årets upplaga körs naturligtvis i samband med  Stortravet. Samma dag som Årjängs Stora Sprinterlopp (lördagen den 17 juli) och som vanligt är det en final i DubbelCupen – kallblodens egen penningstinna serie.


Erik Persson

Totalt körs tio försök i DubbelCupen och hela två av dessa i Årjäng. Den första nu på söndag - som sagt - och den andra den 24 maj (Annandag Pingst), eller om ni så vill måndagen före Elitloppet.

Hela fyra hemmahästar startar i DubbelCupen på söndag. Bäst chans har kanske Stilig Karl. Senast ledde han till kort före mål då han tyvärr galopperade. Revansch på söndag, eller blir gänget 20 meter bakom för svåra?


Stilig Karl efter seger 2020

Årjäng bjuder också på ett fint snabblopp på söndag. Mily, Thai Highway och Franklin Face är tre bra gäster medans Conrads Wilhelm (Kristian Lindberg) och Monfalcone (Peter Strömberg) försvarar hemmafärgerna. Dessa två är bland de bättre hästarna från Årjäng de sista fem åren och båda har vunnit STL-lopp.

Conrads var från början en Rikshäst som gjort enstaka starter hos Svante Båth innan han valdes ut av Kristian Lindberg. Där har han nu i många säsonger tävlat bra och gjort alla andelsägare glada år efter år. 10-åringen är nu miljonär och hela 42 gånger har han varit bland de tre första i mål! Så sent som ifjol vann han på Solvalla. En dröm att äga!

Monfalcone, 11 år ung, inledde sin karriär hos Tom Horpestad men är nu hos Peter Strömberg. Hästen är rena bankomaten. På 80 starter har han 45 placeringar bland de tre första. Och det är Monfalcone som har banrekordet i Årjäng. Ingen har sprungit snabbare än hans 12,8 med voltstart. Monfalcone var också bäst i serien ”Interjakts Årjängsmästare 2020”. Kanske siktar han på att vinna samma serie i år?


Monfalcone, Interjakts Årjängsmästare 2020

Tyvärr har båda hemmahästarna lottats till bakspår bakom bilen, så några heta segerkandidater är de inte denna gång. Men många tummar kommer att hållas ändå för de två profilerna som gått rakt in i hjärtat på oss travintresserade.

Hasse Svennehed

Publicerad torsdag 15 april 2021. infoarjang@arjang.travsport.se