VAD GÄLLER – Trav i Norge corona-tider

Det är för dagen besvärligt för utländska aktiva att tävla på banor i Norge och det som gällde tidigare med undantagtagskarantän för näringsidkare ändrades i mitten av oktober.


Det krävs nu norskt negativt corona-test för att man ska släppas in som utländsk aktiv på travbanor om man inte klassas som pendlare och reser minst 5 gånger på en femveckors period. För pendlare gäller test var sjunde dag i skrivande stund och som kan komma att bli var tredje dag.

Rekommendationen från oss på Årjängstravet är att tänka över innan ni anmäler till Norge och att ni läser igenom nedanstående info som är en sammanställning av vad som gäller.

Man kommer som aktiv in i Norge, genom gränsen, men man sätts då i karantän i två dygn tills man uppvisar negativt covid-test. Test kan man få utfört längst E18 vid orten Örje och testet kostar ca 500 kr. Fram tills man erhållit svar på testet, ca två dagar, är man i karantän och får inte exempelvis resa tillbaka till Sverige och sen tillbaka. Man kan alltså inte som vanlig aktiv (pendlare ses med andra regler) vara på tävlingsbanan och sela ut eller köra sina hästar själv. Några har kört häst till tävling och stannat i transporten och haft norska vänner som tagit hand om hästen. Det går, men det är inte enkelt.

Svenskt test gäller inte. Tanken är att du ska ta testet i Norge och sedan stanna i Norge tills du fått svaret och sedan får du röra dig.

Om du pendlar kontinuerligt gäller andra regler för dig. Kolla upp ordentligt så att du vet vad som gäller för dig och som uttryckts tidigare, 5 ggr in på 5 veckor gäller då eller att du pendlar till jobb helt enkelt.

Vi önskar ingen aktiv krångel och besvär och därför uppmanar vi er att tänka efter och informera er om vad som gäller.

Längst ner på sidan hittar du en länk för att läsa DNT:s information om läget. Du hittar också en länk för mer detaljerad information.

Det kan bli ännu striktare regler från lördag 31 oktober, läs mer här. Om Sverige som land blir rödlistat kommer ingen oavsett arbetande eller inte få resa in i landet.

Inför gemensam omgång med V75 den 14 november

Svensk Travsport har en dialog med DNT och kommer att gå ut med information den 30 oktober, drygt 14-dagar innan så att alla vet vad som gäller just den tävlingsdagen.

Johanna Karlin
Travbanechef