TRAVRIKE Lyftet/TILL START 2022

Travrike Lyftet är ett nystartat samarbete mellan travbanorna i regionen för utveckling av aktiva och hästar. Tillsammans erbjuder vi teoretiska föreläsningar och gemensamma körningar på banorna ÅR, ÅM, F under året. Det kommer också att erbjudas praktiska kurser på de teoretiska områden. Vi riktar oss till alla aktiva, men deltagare i projektet TILL START har företräde


Enskilda tillfällen är kostnadsfria och finansieras av travbanorna, medan fortsättningskurser bekostas av
deltagaren själv. Vi uppmuntrar er att delta i ST:s satsning TILL START, men det är inte ett krav för att
delta på våra tillfällen.

Inom satsningen Travrikelyftet erbjuder vi i Årjäng under våren gemensamma körningar.
Vi kör bakvarvsintervaller tillsammans i grupp i anpassat tempo efter deltagarna. Vi delar in i grupper och önskar anmälan till sportkontoret fredagen innan senast. kl. 10:00.
 
Datum
Lördag 30/4 kl 13:00
Lördag 21/5 kl 13:00
Lördag 11/6 kl 13:00
 
Travrikes-Lyftet_FB-annons_NYHET-mer-text.jpg

Datumen för Travrike lyftet kommer senare men första träffen för TILL START är söndag 10 april här på Årjängstravet. 

Här kan du läsa mer detaljerat om Till Start från Svensk Travsport 

Travbanorna i regionen lanserar Travrike Lyftet och rekordhandikappen för kallblod

Travbanorna i regionen Värmland/Dalsland, i samarbete med Svensk Travsport (ST), kommer att genomföra ett test där kallblodiga hästars voltstartsrekord kommer styra från vilken grunddistans hästarna startar i stället för normalläget som är hästens startprissumma. Testet omfattar fem lopp under perioden maj-september under banornas breddloppsdagar och blir en del i satsningen Travrike Lyftet. Travrike Lyftet är ett nystartat samarbete mellan travbanorna i regionen för utveckling av aktiva och hästar där det gemensamma målet är att få fler hästar till start. Premiären för rekordhandikappen blir på Färjestadstravet 23 maj.

 

Utifrån den lokala dialogen med de aktiva samt kallblodsorganisationen Sleipner har det framkommit bland annat önskemål om nya grepp för att rekrytera, tävla och konkurrera utifrån ett breddperspektiv i regionen. Norge har en befintlig modell för så kallade ”Tidslöp” som fungerar väl och som blivit en referenspunkt i arbetet som banorna genomfört i dialog med ST.

-Vi hoppas att testet kommer falla väl ut med välfyllda och jämna lopp som upplevs stimulerande       för såväl våra aktiva som travspelarna. Vi har en mindre kallblodspopulation i vår region, men har en hel del hästar med rekord mellan 1.29-1.37 voltstart och inom det intervallet kommer våra testlopp att skrivas ut. Om vi lyckas med testet ur sportslig synvinkel ser vi framöver att det kan finnas fler varianter att prova utifrån hästens nuvarande form och nivå, snarare än historiskt intjänade pengar, säger Ken Karlsson sportchef Färjestadstravet.

En utmaning idag är datastödet vid anmälan för personalen vid sportavdelningen på Svensk Travsport. För att nuvarande test och framtida varianter av liknande slag ska kunna bli verklighet krävs det utbyggt datastöd för att underlätta administrationen kring anmälningarna. En manuell hantering blir inte hållbar i längden.

-Rätt utfört i framtiden finns även ett hållbarhetsperspektiv där vi kan förlänga hästarnas karriärer, få en bättre andrahandsmarknad och därmed stimulera till nya kallblodsägare, avslutar Ken Karlsson.

Banorna i region Värmland/Dalsland är: Färjestadstravet, Årjängstravet, Åmålstravet, Arvikatravet

 

Kontakt och frågor

Ken Karlsson, sportchef Färjestadtravet
Telefon: 070 282 55 24 mejl: ken.karlsson@farjestad.travsport.se


Claes Broberg, sportsamordnare Svensk Travsport
Telefon: 073 840 88 18 mejl: claes.broberg@travsport.s


infoarjang@arjang.travsport.se