Kroken i farten!

TORN FÖRSTÄRKT MED RÅD

En händelserik och spännande lördagmiddag bjöd Töcksmarks Travklubb på. I måldomartornet hade man förstärkt med ex-kommunalrådet Åke Larsson, 78, vars rutin och pondus gav stadga åt arbetet i nämnden. Åke, som själv under en lång politisk karriär tävlade i Centerpartiets färger, fick se sin sentida S-märkta efterträdare Daniel Schützer på ett tilltalande sätt ta hem en seger med egna uppfödningen Cityglow u Citygirl.

Jokke Ålj e B.W.Modde – Ellen Ålj är en 4-åring som vår utsände spår en ljus framtid. Björn Martinsson, mästerfotografen, instämmer.

LUDDES DAG

Eljest var det en lyckad dag för Per Ludvig Nilsen, som först lät fuxen Jokke Ålj, 4, debutera på 1.35 utan att på minsta sätt vara pressad. Där väntar vi oss stordåd under säsongen! Att sedan K-G EdmansVollanfaks var totalt överlägsen i kalla snabbloppet, förvånade ingen. Nilsen hade ytterligare en seger på gaffeln i 3-åringsloppet, där idealtiden var 1.55. Strax före mål märkte Ludde att det gått lite för fort för honom och Tors Spik så han slog till bromsen. Det räckte inte ändå, för Kristina Larsson med Lysjö Diva snäppet bakom var en tiondel närmare idealet.

Bästa tempobedömare visade sig Kristina Larsson vara i 3-åringsloppet, där 1.55 var idealtid. Klockorna går alltid rätt i Rottneros.

TVÄRSTOPP VD VINNARCIRKELN
Sådana tvärnitar 20 meter från målstrecket såg man ibland i forna tiders kallblodslopp, där det gällde att inte få en bättre kilometertid än 2.05, vilket var gränsen till ”vanliga” lopp. Det var lättare att tjäna pengar i lanthästlopp och prissumman där räknades inte in i totalsumman. (Minns jag kanske fel där?) Jag har för mig att jag en gång såg Paul Albinsson tillämpa principen halt på stället, när han med den blivande elithästen Brandver hamnat 60 meter före klungan.


Rätt nöjd ser Kristian Lindberg ut sedan han med Dark Surprise tvålat till svärfar Ove.
NÄRA DUBBEL
Nära en dubbel var veteranen Ove Roland Andersson, 71, som först vann med sin Sirikit knappt före mågen Kristian Lindberg med O´Hara Garbo. Alldeles på linjen kvitterade Kristian i dagens sista varmblodslopp genom att med Dark Surprise förvisa Ove/ Ultimate Bourne till andraplatsen.

I istravets championliga tuffar Gunnar Kylén på i smått oemotståndlig stil. Med H.G.Braga, vars pappa H.G. Balder i dagarna lämnat Norge och flyttat till Kenneth Larsson (Stall Slåtts) i Koppom, blev det en ny pinne. Moe Braga rådde förstås inte på Vollanfaks, men en prydlig andraplats blev det.

HUR ÄR DET TÄNKT?
Att överträffa Solvallas 634 åskådare från i tisdags blev som väntat en övermäktig uppgift, men 219 är ingen oäven siffra det heller, i all synnerhet som konkurrensen från Olympiska Spelen var kännbar.
Skiathlonerna är redan avverkade med Kalla resp Krüger högst upp. Norge lär till Pyeongchang ha skickat 6.000 astmadoser, vilket inte är så himla konstigt. Eftersom jag själv har astma, vet jag hur det känns när det piper i bröstet. Det unnar jag ingen. Men de 110.000 kondomer som IOK delar ut till de aktiva har jag svårare att förstå. I vilken disciplin ska de användas?

11 februari 2018

 

 Skriv kommentar

TÖCKS versus VALLA

Nej, att matcha Solvallas 13,5 miljoner i spel från tisdagens V64-kväll, det har Töcksmarks Travklubb ingen som helst möjlighet att göra, eftersom tototillstånd saknas för lördagens tävlingar. Men ett kraftfullt angrepp mot Vallas publiksiffra har man i alla fall inom styrelsen funderingar på.

”UMESSTANES” FÖR ISTRAVEN

Utan Mats Persson vore en Töcksmarksdag hart när omöjlig att genomföra. Trots sin uppväxt i Åmål har han lärt sig att som ekipagekontrollant skilja på olika typer av stångbetsel, sidostänger och päronskor. Dessutom är han sannolikt Sveriges vaknaste måldomare. I den funktionen är han verksam nu instundande lördag. På sin knalt tilltagna fritid är han bridgespelare, i  ren särklass i Töresbyn och lika outstanding i hela Töcksmarks församling. Rökare. Under 54 års tid. Idag sedan 13 månader tillbaka totalt nikotinfri. Hörde vi ordet RESPEKT?

Dock tror vi att TTK i åskådarfallet är aningen väl ambitiös. Till nationalarenans 634 är det trots allt ett betydligt avstånd. Istravssiffrorna hittills har dock varit klart stigande: 162 (Karlanda) och 193(Holmedal). Vi skulle vara storbelåtna om man nådde halva Stockholmssiffran.

Drygt 50 anmälda hästar av större modell har aviserat sitt deltagande. Därtill kommer två ponnylopp. Det första av dessa släpps iväg på slaget 11.30.

MÖNSTERGILL PARAD

Så här stilrena defileringar brukar man aldrig se annat än i ponnylopp. Men Lena Karlsson hittade en på Färjestad häromsistens med hästar av större modell. Kallblod. Vaket, Lena! Siste man i paraden är Gunnar Kylén,70, men i championligan för regionens istrav belägger han just nu en ohotad tätplats.

HJÄLPANDE NORSK HAND
Notabelt är att Töcksmarks travklubb den här gången erhållit en rejäl stöttning i form av generösa bidrag till hederspriser från våra norska vänner. Travbanorna Bjerke och Momarken ställer upp liksom facktidningen Trav og Galopp Nytt. Vackert!

I korthet: Upplagt för ett par fina travtimmar på flott vinterbana i  –2 grader och svag vind från sör/söröst är det på lördag! Och, än en gång: 11.30 drar det igång.

PS. Apropå forskarbragden vi nämnde i denna spalt för några dagar sedan kommer här en förståndsfråga: Vad var TIMPENNINGEN för de duktiga män som byggde Nordmarkens Travbana?

a) 70 öre b) 1.40 c) 2.10 d) 3.00 e) 11 kronor f) 18 öre

Bara forskartrion DaGöPe + Marita Arvidsson, Töcksmarks TK, vet. Fråga dom icke! De säger inte flaska.

Möjligen publicerar vi rätt svar nästa gång.

 

8 februari 2018

 

 Skriv kommentar

FORSKARBRAGD

 

Klockan på Kyrkerudsskolans vägg visar på 13.08 den 26 juni 1953 när Gustaf VI Adolf bekantar sig med en annan stor kulturpersonlighet, Edvard Rönnfors. Bilden togs av Fritz Arenö

KUNGLIG FÖREBILD

Vår nuvarande konungs farfar, Gustaf VI Adolf, hade ett brinnande intresse för arkeologi. Aldrig var han så lycklig som när han med sin mårdhårspensel fick ligga på alla fyra nere i en lergrop och pilla bort jord från gamla krukskärvor och benflisor.

I vår bygd har vi en trio engagerade vetenskapare som i den gamle monarkens efterföljd fínner lust i att leta fram och skaffa sig kunskap om vad våra förfäder höll på med. En av dem är den mångkunnige Långelandabon Daniel Larsson, en annan travsportens universalvetare Göran Axelson och den tredje Per-Erik Ström, museiman sedan massor av år. Vad har då de tre hittat?

SENSATIONELLT FYND
Jo, de har återfunnit oersättliga dokument från tidigt 1930-tal, papper som alla tagit för givet vara försvunna för alltid, visande hur och när embryot till Nordmarkens Travbana uppstod och tillväxte. Vilka personer var drivande i den processen, hur såg tidsplanen och de ekonomiska kalkylerna ut och hur sköttes finansieringen?

Torwald Svensson granskar med kännarmin en antik bemålad träask på Silbodals Hembygdsgård. Den porträtterade fadern, riksdagsmannen, RVO Nils tittar på.

Forskargruppen erhöll tack vare tillmötesgående från Elisabeth och Britta Silbe i Långelanda tillträde till vindsutrymmet i det hus häradsdomare Torwald Svensson under ett långt liv i samhällets tjänst bebodde. Denne Torwald var en central kraft vid skapandet av en landbana i Nordmarken och hans ställning som son till riksdagsman Nils Svensson gav tyngd åt hans ord i de flesta sammanhang.

BLIR DETTA ÅRETS KULTURPRISTAGARE?
De trenne forskarna lyckades efter en lång januariförmiddags slit, inte med mårdhårspensel men väl med plasthandskar och munskydd, göra ett fynd som ställer mycken tidigare vetenskap offside. (Skyddsmedlen var de tvungna att bära eftersom ett ansenligt lager duvspillning och råttskit täckte undersökningsytorna). Tack vare deras fynd är det från och med nu dags att som Gustaf VI Adolfs sonson brukar formulera det, vända blad.

Min gamle vän, mentor och arbetsgivare Per-Olof Perman Magnussonhyllar i vårt travsällskaps 50-årsskrift (1986) i ord och bild en åttamannagrupp för arbetet med själva bankroppen, en uppgift de löste på ofattbara 10 sommarveckor. När jag kommenterade detta och menade att det måste ha varit många fler som borde få dela på äran, bytte Perman varje gång samtalsämne. De för honom okända dokument som nu kommit i dagen visar faktiskt att det var 12 eller 13 arbetsgrupper som var i farten med olika ackordsåtaganden och sammanlagt bortåt 100 personer. För att bara ta ett exempel så hade en grupp om 5 karlarStaketet Södra Sidan på sin lott. I den styrkan ingick för övrigt ett par kändisar från Åslanda, Bertil Andersson, sedermera skicklig understarter under många säsonger, och Folke Andersson, far till den välrenommerade travtränaren och pedagogen Carl-Erik Kometen,Hammarö.

FÖRSTA MÖTET
Materialet som nu räddats från förgängelsen är synnerligen omfattande. Det första protokollet är från ett sammanträde den 5 aug 1934, varvid under Torwalds ordförandeskap dryftades placeringen av en ev bana. Sekr Arthur Björnson noterade att N.E.Carlsson från Ärttjärn starkt förordade Töcksfors som bästa alternativ, medan Anders Nilsson, Elofsbyn, tvärt emot sin sockengrannes mening pläderade för Årjäng.

Nästa möte avhölls redan 14 dagar senare, för här gick det undan. Då beslöts att Årjäng skulle få travbanan, men endast under förbehåll att municipalnämnden förband sig att teckna sig för 10.000 kr i aktier. Byggmästare Gunnar Danielsson påtalade brister i utredningen och fick därför, som så ofta sker när någon yttrar sig negativt, i uppdrag att tillsammans med två andra pålitliga herrar, konstnären J.A. Engströmoch fabrikör Erik Trell, sammanställa en bättre variant. Så skedde tydligen raskt. Om banan borde ha en längd av 900 eller 1000 meter skulle tas med vid bedömningen.

Varning! Medlemskortet är hur äkta som helst, men påskriften är totalt fejkad. Urkundsförfalskning, kallas sådant. Innehavaren har inte betalat ett ruttet öre av sin medlemsavgift.

Sedan bara travade det på. Vi kommer säkert att återkomma till ärendegången. Municipalsamhället Årjäng tecknade så småningom sina 10.000 och enskilda fyllde på. Minimibeloppet 25.000 fulltecknades, och överskreds, i god tid före 14 september 1936. Ibland skedde nog engagemanget i glada vänners lag. En inbetalning per postremissväxel kan möjligen tyda på detta:

Härmed insänder underteknad i Påstremisväxel kr 100 det belopp som jag dåraktigt nog teknade i Årjängs Trafbana.

Jh. Eriksson Årjäng
/Sågare Eriksson, kanske? Vi vet inte/

En som bokat sig för två aktier och var rädd om sitt renommé skickade i rekommenderat brev med fem ordentliga lackstämplar sin likvid i absolut sista stund:

—- Om du /Torwald/ vore vänlig och meddelade Manfred Pettersson så fort du fått dem /pengarna/, i annat fall kunde jag få en stämning på nacken emedan de skulle vara honom tillhanda senast den 14 denna månad.
Töresbyn den 14/9 1936
Med hälsningar vännen Karl Julin

Just nu, februari 2018, arbetar redaktionens ekonomijournalist med en ingående granskning av det kollektivavtal som ingicks i början av år 1936, där även timpenningen fastställdes för alla arbetare. Vi återkommer om detta.

För ögonblicket arbetar majoriteten av oss med förberedelserna inför kommande lördags populära istrav i Töcksmarks Travklubbs regi. Start kl 11.30 som vanligt. Yr.no gissar på svak vind fra sör/sörvest och -4 grader. Välkomna!

5 februari 2018