Travchefen om de 14 577 själarna i Årjäng

I fjol regnade det.
Då kom det ”bara” drygt 11 000 personer till Årjängstravet.
I år var det uppåt igen – fina 14 577 själar kantade banan på lördagen.

I Årjäng tävlas det under den varma delen av året – april till oktober. 18 tävlingsdagar hinns med för travbanan belägen tre mil från den norska gränsen.
V75-dagen i juli är känd för att vara välbesökt. I lördags snuddade man vid publikrekordet och var bara 660 själar ifrån rekordnoteringen för två år sedan. Men 14 577 personer för 2017 är travbanechefen Roger Moström mer än nöjd med.
– Ja, jösses. Det kan vi inte gråta över. Jag är förbaskat glad och stolt att vi kan visa att svensk travsport fortfarande kan dra mycket folk. Det tycker jag är viktigt för hela sporten, säger han.
Årjängstravet skyltar med epitetetet: ”Sveriges vackraste bana”. Det finns mycket grönområden och berg runt ovalen där publiken kan slå sig ner. Några karuseller och artister behövs inte i sommarparadiset.
– Vi har lite lekmöjligheter för de yngsta och så där men vi satsar inte så mycket på kringaktiviteter. Det folk vill är att veckla ut en filt eller fälla ut sin plaststol och njuta av miljön och sporten. Vi satsar en del på maten också och där tar vi hjälp av idrottsföreningar som stöttar och ser till att vi får bra service till kunderna, säger Roger Moström.

Rekord då Delicious vann
I Årjäng har julidagen blivit inarbetad och det kommer stadigt storpublik.
Utvecklingen på publiksidan är 8 153 personer 2010 då Lavec Kronos vann huvudlöpningen Årjängs Stora Sprinterlopp, 2011: 12 542 personer (Beanie M.M.), 2012: 11 937 personer (Orecchietti). 2013: 13 338 personer (Sebastian K.). 2014: 14 106 personer (Magic Tonight), 2015 15 237 personer (Delicious U.S.), 2016: 11 123 personer (Nuncio).
Publikrekordet härstammar alltså från i förrfjol – drygt 15 000.
– Att det var 11 000 med Nuncio i fjol berodde väldigt mycket på två saker. Det ena var att det var dåligt väder på förmiddagen. Det regnade på morgonen så de som bor 10-15 mil ifrån banan valde väl att titta på tävlingarna i soffan. Det andra var att vi inte hade någon slagkraftig norsk häst i huvudloppet.
– Med den geografin vi har är det alltid bra med norska hästar som är konkurrenskraftiga. Det är inget vi står och faller med utan det är mer pricken över i:et, säger Roger Moström.

Inget bråk på platserna
Helgen i juli med V75 är en stor eventhelg i värmländska Årjäng. Ett event som når utanför travsfären.
Roger Moström kommer från en chefstjänst inom ishockeyn. När han tillträdde på Årjängstravet 2013 var han nybörjare på trav och hästar.
– Det är en stor skillnad på publik om man jämför med hur man inom hockeyn behandlar vissa klubbars supporters. För att undvika bråk är det viktigt att planera vissa hockeymatcher. På travet är det bara fans till sporten. När man kommer till oss har man det trevligt och respekterar varandra. Allting är bara trevligt och glatt oavsett ålder och kön. Det är liksom bara gemytlig stämning över hela anläggningen.

Mikael Wikner Kanal75